Una investigació de la Delegació Diocesana de Protecció de Menors i Adults Vulnerables ha revelat que dos capellans del bisbat de Solsona, actualment morts, van abusar sexualment de 8 menors, tres d'ells també morts, entre els anys 50 i 70 del segle passat.

Així ho va afirmar el bisbat de Solsona en un comunicat publicat a la seva pàgina web, en el qual el bisbe diocesà, Xavier Novell, «condemna rotundament els abusos perpretats pels dos capellans identificats» i demana «perdó sincerament a totes les víctimes».

La Delegació diocesana de Protecció de Menors i l'oficina d'atenció a les víctimes d'abusos sexuals va ser creada pel mateix bisbe de Solsona el passat mes de febrer, després d'una comunicació de la Conferència Episcopal Tarraconense en la qual demanava que s'investiguessin possibles abusos a menors per part de capellans a Catalunya.

Segons el bisbat, durant aquests mesos, la Delegació de Protecció de Menors ha rebut quatre informacions i tres «murmuracions», va investigar «exhaustivament qualsevol rumor d'abús sexual i va confiar al vicari general i a un altre sacerdot la revisió de tots els arxius a la recerca de possibles denúncies contra clergues diocesans».

No volen anar «més enllà»

El bisbat afirma que totes les víctimes vives «han revelat l'abús que van patir en la seva infància i el nom de l'abusador», a més d'expressar «els motius del seu llarg silenci i la voluntat de no fer pública la seva identitat».

A més, segons el bisbat, les víctimes van coincidir que no té cap sentit «anar més enllà» tenint en compte que els abusadors són morts.

El bisbat va assegurar que les víctimes d'aquests casos han rebut «amb agraïment» la petició de perdó en nom de l'Església per part del bisbat, que assegura que va prometre fer públics els fets, preservant la intimitat i identitat de les víctimes.

Protocol de compromís

Així mateix, el bisbat assegura que va adquirir amb les víctimes el compromís de desenvolupar un protocol de protecció per fer del bisbat «un lloc segur per als nens i els adults vulnerables» i treballar perquè «mai més passi res semblant».

En aquesta línia, el bisbat de Solsona expressa així mateix la seva disponibilitat a atendre noves revelacions o denúncies i el mateix bisbe Novell va publicar un vídeo en la pàgina web del bisbat en què demana perdó a les víctimes.