El Govern català està ultimant el decret que retirarà el concert als centres educatius que segreguin per sexe. La norma del Departament d'Educació que regula les admissions de l'alumnat preveu aquesta mesura perquè va «en contra dels valors educatius de Catalunya», segons va informar ahir la conselleria.

Tal com va recollir El Periódico, la norma inicia ara la seva tramitació jurídica i orgànica per entrar en vigor «com més aviat millor», asseguren des del departament, tot i que amb el dubte sobre si s'aplicarà abans de les matriculacions, que comencen al març.

La retirada de fons públics als centres que segreguen per qüestió de sexe es farà «de manera progressiva» i es tindrà en compte un «període de transitorietat».

Això no implicarà la immediata retirada dels concerts a aquestes escoles, ja que s'ha de respectar el contracte en vigor amb Educació. Secundària i infantil van actualitzar la seva relació amb el Departament al març del de l'any 2018, en plena aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Aquella decisió va afectar a gairebé 2.000 centres i va estar acompanyada de polèmica, ja que precisament es va renovar la cartilla a les escoles que segreguen per sexes.

El Ministeri d'Educació va assegurar llavors desconèixer les peculiaritats de cada cas, donant a entendre que s'havia donat tràmit sense massa contemplacions a totes les peticions, que eren les mateixes que venien atenent-des del 2010 després de l'aprovació de la llei d'educació de Catalunya.

El decret també «persegueix evitar la concentració dels alumnes amb Necessitats Educatives Específiques, que són els que viuen situacions socioeconòmiques i socioculturalment desfavorides, i que no superin en cada escola el 10% del total de la seva zona».

Per detectar aquests alumnes, el decret preveu la creació de taules locals de planificació educativa, formades per membres de les administracions locals, del departament d'Educació i la comunitat educativa.

Arribar a consensos

En aquestes taules, Educació establirà els criteris per elaborar la programació de l'oferta educativa de cada municipi al costat d'ajuntaments i comunitat educativa, que «podrà participar en les decisions de repartiment d'alumnes amb l'objectiu d'arribar a consensos», va assenyalat Educació.

Les taules locals de planificació de determinar les àrees d'escolarització, de manera que els municipis amb un nombre elevat d'habitants deixaran de ser districte únic, mentre que en altres casos es podrà transgredir la frontera del propi municipi.

Les escoles concertades, «per seguir participant del sistema educatiu hauran d'assumir la quota d'alumnes socialment desfavorits que els correspongui».

Aquestes quotes «no aniran a càrrec de les famílies, ni de la Generalitat», van afirmar les mateixes fonts, que van afegir que «si a algunes escoles no els interessa participar de les mesures contra la segregació, poden convertir el seu negoci en privat».