L'exconseller de la Generalitat i exalcalde de Figueres Santi Vila ha desmentit l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, que ha publicat en un llibre de memòries que hauria aplicat igualment l'article 155 de la Constitució la tardor del 2017 encara que s'haguessin convocat eleccions al Parlament. En declaracions a SER Catalunya, Vila ha assegurat tenir "proves" de "ministres que deien parlar en nom d'ell" que "van en la línia contrària" del que assegura ara Rajoy. "La dada objectiva és que nosaltres no vam convocar eleccions", ha plantejat l'exconseller, que ha afegit que si l'expresident espanyol pretenia igualment intervenir la Generalitat "Puigdemont va fer bé fent el que va decidir que havia de fer".

"No veia cap raó per deixar en suspens una decisió que no era fruit de cap rampell, sinó conseqüències de setmanes d'estudi i de molt sòlids arguments jurídics i polítics. Abans d'arribar a aplicar aquell precepte constitucional ens havíem carregat de raons i aquestes no desapareixien pel fet que Puigdemont convoqués eleccions; la independència continuava declarada", reflexiona Rajoy al seu llibre 'Una Espanya millor' (Plaza Janés), que es presentarà dimarts a Madrid i han avançat alguns mitjans.

Vila ha atribuït aquest gest a l'actual aritmètica política espanyola, amb Vox "molt forts" com a tercera força. "Si el joc de majories i minories parlamentàries al Congrés i la força de Vox fos una altra, segur que diria que ell havia sigut l'abanderat de la moderació i del pactisme", li ha retret. Per això, ha opinat que Rajoy el que vol amb el llibre és "ajudar una mica Pablo Casado en la seva lluita amb l'extrema dreta".

No obstant això, ha afirmat que Rajoy, dient que hauria aplicat el 155 de totes maneres, "queda amb el peu canviat" davant dels qui van intercedir entre Puigdemont i govern espanyol de 2017, i ha citat tant el lehendakari, Íñigo Urkullu, com empresaris i eclesiàstics catalans. "Els que érem allà ho vam viure d'una altra manera" ja que "molta gent del seu equip i col·laboradors deien el contrari".