La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat un projecte formatiu per abordar casos de violència masclista que formarà professionals arreu del país en prevenció, detecció, atenció i recuperació de les víctimes. "Les formacions permetran que tots els professionals del sistema tinguin una sensibilització bàsica per detectar possibles casos de víctimes de violència masclista -especialment a la primària- i millorar l'atenció i derivació cap al recurs més adient".

En aquest sentit, la consellera ha explicat que "enguany ja formarem als professionals dels 8 hospitals de l'Institut Català de la Salut, l'CS" i que "les regions sanitàries ja treballen per identificar els altres centres referents en atenció a la violència sexual que rebran la formació l'any 2020".

Pel què fa a l'atenció a urgències, la titular de Salut ha explicat que "estem treballant en una formació basada en el model Clínic. En concret, la formació es basa en millorar la detecció de casos i l'atenció i derivació cap al recurs més adient". "No ens podem quedar només en millorar l'atenció: cal treballar també la prevenció", ha conclòs la consellera.

Alba Vergés ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa de l'Hospital Clínic on el centre hospitalari ha presentat el balanç de les agressions sexuals ateses al Clínic des de principis d'any. Així, des de l'1 de gener al 31 d'octubre de 2019 el Clínic ha atès 396 casos d'agressions sexuals, i s'estima que durant tot el 2019 s'hauran atès al voltant de 475 agressions sexuals, és a dir, 24 més que durant el 2018. La xifra suposa un augment respecte el 2018 d'un 5,32%. Des del 2005, el Clínic ha atès un total de 3.712 agressions sexuals.

El Clínic també ha informat que el 55% de les agressions durant el 2019 van ser a joves menors de 25 anys. I pel que fa a les dones, el 32% de les víctimes coneixia al seu agressor/s. Altres dades destacades del balanç 2019 presentat avui són que:

  • En un 5% de les agressions hi van participar més d'un agressor.
  • En el 68% de les agressions sexuals hi ha violació.
  • El 60 % de les dones agredides refereix haver consumit alcohol o alcohol + drogues.
  • En el 30% de les agressions ateses pel Clínic se sospita que hi ha hagut submissió química.
  • La manifestació de denunciar ha baixat en els últims 5 anys un 31%. Ha passat del 74% el 2015 al 51 el 2019.

El Model Clínic d'atenció integral a la violència sexual es basa en un model d'atenció en la urgència i en el seguiment en el qual hi participa un equip multidisciplinar amb diferents professionals i nivells assistencials. El programa garanteix la posada al centre de la víctima, oferint l'acompanyament, respecte en les decisions i evitant la revictimització secundària.

L'Hospital Clínic ha presentat aquestes dades dins dels actes de commemoració del 25 de novembre, el Dia Internacional contra la violència contra els dones.