Espinelves està situat a Les Guilleries i és una de les zones més humides del país. Tot i això, aquest estiu passat el termòmetre va batre rècords i es va arribar a enfilar fins als 39 graus. Unes temperatures del tot inusuals en aquesta zona que, sumat a la falta de pluja, ha complicat un dels cultius més emblemàtics de la zona: el d'arbres de Nadal. Enguany i, per primer cop, alguns productors han hagut de regar, un per un, els arbres plantats i aquells que no ho han fet han vist perdre més de la meitat de la producció. Els productors tenen clar que, davant del canvi climàtic, el reg serà «del tot necessari» per assegurar la supervivència dels arbres. «No tots podran fer front a la despesa que això suposa», ha assegurat un d'ells.

La regió del Montseny-Guilleries és la principal productora d'arbres de Nadal del sud d'Europa i, aproximadament, cada any se'n produeixen un milió. Segons ha explicat el president de l'Associació de Cultivadors d'Arbres de Nadal, Albert Gallifa, aquesta zona és «privilegiada» pel fet que té un subclima atlàntic dins un clima mediterrani, cosa que garanteix més hores de sol i, alhora, nits fresques.

Malgrat això, el canvi climàtic i la seva conseqüent pujada de temperatures està complicant el cultiu d'aquesta espècie, especialment durant el primer any de vida de l'arbre. La calor extrema que ha fet aquest estiu, juntament amb la falta de pluges ha provocat que, per primer cop, els productors d'Espinelves hagin hagut de regar, un per un, els arbres de Nadal plantats.

És el cas de David Masferrer, de l'Arborètum d'Espinelves, qui ha explicat que es tracta d'un fet «fins ara inèdit, però que en canvi serà del tot necessari d'ara endavant degut al canvi climàtic». Al mateix municipi d'Espinelves, per exemple, hi ha hagut algun pagès que ha vist perdre més de la meitat de la producció per culpa de l'extrema calor d'aquest estiu. Segons Masferrer, això provocarà un encariment del cultiu i els productors hauran d'apostar per aquelles espècies que suportin millor la calor.

De la seva banda, el president de l'Associació de Cultivadors d'Arbres de Nadal de Catalunya, Albert Gallifa, ha explicat que es tracta d'un any «extraordinari», però que això no posa en perill el cultiu d'avets ni tampoc els col—loca en "una situació d'emergència". El que sí ha assegurat és que, si això persisteix i els estius cada cop són més durs, els cultivadors d'avet hauran d'apostar pel reg, sobretot durant el primer any de vida de l'arbre, i cultivar els camps situats a més alçada.

L'Avet de Nadal, aliat contra el canvi climàtic

L'Avet de Nadal, aliat contra el canvi climàticPer altra banda, Gallifa també ha destacat el fet que l'arbre de Nadal és «un gran aliat» a l'hora de combatre el canvi climàtic, ja que és fixador de C02. «Hi ha gent que es pensa que comprar un arbre de Nadal és cometre un assassinat, i no és així. Es tracta d'un cultiu totalment biodegradable, 100% natural i que, a més, ajuda a lluitar contra el canvi climàtic», ha subratllat.