Prop d'un miler de persones, amb paraigües blaus, han recordat aquest diumenge al parc fluvial de l'Espluga de Francolí (Tarragona) les víctimes i els desapareguts de les riuades d'octubre de la zona, segons els càlculs dels organitzadors, el col·lectiu Riuada Solidària.

Durant l'homenatge, els participants han obert i tancat els paraigües al ritme d'un grup de percussió i, posteriorment, s'ha llegit el manifest "Res en va", amb el qual s'han rememorat els fets ocorreguts el passat 22 d'octubre, que van afectar especialment la comarca de la Conca de Barberà.

En el manifest s'inclou el fragment: "Estimat paisatge desconegut, és un plaer retrobar-te vell amic. Et devem una disculpa, potser no hem estat prou honestos amb tu".

Els paraigües que s'han utilitzat per l'acte tenien un cost de deu euros i els diners recollits es destinaran a ajudar els damnificats pel temporal d'octubre, en què van morir cinc persones i dues segueixen desaparegudes.

Durant el cap de setmana, s'han organitzat, així mateix, actuacions musicals, de dansa i tasts de vins, la recaptació també es destinarà als afectats.

Una de les portaveus de Riuada Solidària, Anna March, ha agraït la col·laboració rebuda i els donatius, mentre que un altre dels portaveus, Roger Òdena, ha ressaltat que la plataforma està "realment impressionada de la resposta ciutadana, de la força de la gent , que es demostra en casos com aquest ".

"Cal seguir entenent què ha passat i continuar aportant tot el que es pugui a la gent que ho ha perdut tot", ha reclamat Òdena.

La ciutat de Montblanc prendrà el relleu a aquest tipus d'actes el proper cap de setmana, del 29 de novembre a l'1 de desembre, mentre que el 20 de desembre l'epicentre tornarà a l'Espluga amb un concert solidari amb la participació de Buhos, Itaca Band, Portobello, Joan Rovira i la Banda Neon.

D'altra banda, els organitzadors informen que el número de compte corrent per fer donatius estarà actiu fins al 31 de desembre.