L'Agència Tributària i els Mossos d'Esquadra van decomissar al port de Barcelona uns 500 quilos de cocaïna de gran puresa que havien amagat en un contenidor procedent del Perú amb la finalitat que fossin introduïts en territori espanyol.

Segons van informar ahir el Ministeri d'Hisenda i els Mossos en una nota conjunta, l'aprehensió de la droga, repartida en un total de 489 paquets, va tenir lloc el passat 26 d'octubre.

L'operació, batejada amb el nom de «Chakhana», es va iniciar quan els investigadors van tenir coneixement que en la data indicada es descarregaria al port de Barcelona un contenidor procedent del port peruà de Callao en el qual es podria amagar una quantitat indeterminada de droga. Funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i agents dels Mossos d'Esquadra van localitzar el contenidor on presumiblement s'ocultava la droga, que transportava 20 tones d'oli de peix, i van procedir a obrir-lo.

Mètode del «ganxo cec»

A l'interior del contenidor es van trobar els 489 paquets de cocaïna de gran puresa, disposats dins de 16 bosses d'esport que estaven embolicades en paper film i reforçades amb cinta americana. Els narcotraficants intentaven introduir la droga en territori espanyol pel sistema anomenat «ganxo cec», que consisteix a introduir al port d'origen bosses amb droga en un contenidor amb càrrega legal d'una companyia que no aixequi sospites.

La banda procedeix a recuperar la droga al port de destinació o de trànsit en les primeres hores de la seva arribada, intentant evitar el seu control, i sense coneixement per part dels remitents ni destinataris de la càrrega legal. Aquest carregament de cocaïna podria arribar a un valor al mercat il·lícit superior als 50 milions d'euros, segons les fonts informants. La investigació, a càrrec del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, continua oberta per intentar descobrir i posar a disposició de la justícia els responsables dels fets.

El mes de maig passat la Policia Nacional va detenir sis treballadors del port barceloní mentre inroduïen cocaïna colombiana. Els empleats van ser arrestats i la partida de droga, d'unes cinc tonelades en aquella ocasió, va ser confiscada.