El jutge de Barcelona que investiga el presumpte desviament de subvencions públiques a fundacions properes a l'antiga CDC va deixar ahir en llibertat provisional els quatre càrrecs del PDeCAT detinguts ahir per la Guàrdia Civil, entre ells el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras.

Tal com van informar fonts jurídiques, els quatre detinguts investigats pels delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i de tràfic d'influències van quedar en llibertat provisional amb càrrecs i sense mesures cautelars després de comparèixer davant del jutge instructor, davant el qual es van negar a prestar declaració. Al costat de Figueras, estaven detinguts l'exregidora del PDeCAT a Barcelona i, des del setembre, assessora tècnica de l'àrea d'Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Maite Fandos, així com el subdirector general de Gestió de la Secretaria General de l'Esport, Lluís Pallisera, i l'apoderat del Canal Olímpic de Castelldefels, Alex Gallo.

Tots ells havien estat citats a declarar davant el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, a les 10 hores d'ahir i, finalment, tres hores i mitja després, van abandonar la Ciutat de la Justícia, on van ser acompanyats per una trentena de coreligionaris, entre ells el president del PDeCat, David Bonvehí.

El magistrat instructor sospita, sobre la base de converses telefòniques intervingudes, que constituïen una trama que desviava presumptament ajuts públics a entitats afins a l'extinta CDC mitjançant adjudicacions directes o pagaments per conceptes de publicitat a revistes gestionades per les fundacions CATmón i Igman, de l'entorn convergent.

No obstant això, en sortir dels jutjats, Figueras va defensar la seva innocència i ha asseverat que «van seguir escrupolosament totes les normes del dret administratiu» i que van actuar de manera «correcta» en tot moment.

Expedient «impol·lut»

Va ressaltar que «l'expedient» de la seva trajectòria és «impol·lut» perquè «tots els procediments s'han fet d'acord» amb el que estipula i va insinuar que la seva detenció pot estar relacionada amb el seu perfil independentista.

«A ningú se li escapa la trajectòria de compromís polític amb el sobiranisme que té la meva persona des de fa molts anys. Cadascú que prengui les seves pròpies conclusions al voltant de per què passen segons quines coses i en segons quins moments determinats», va assenyalar.

Bonvehí: «No han fet cap delicte»

Per la seva banda, Bonvehí es va mostrar convençut que els quatre detinguts, posats en llibertat provisional no han comès «cap delicte» i va reivindicar la «presumpció d'innocència».

El líder del PDeCAT, a qui el jutge atribueix haver «consensuat» al costat de l'actual presidenta de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, i l'exconsellera de Presidència i regidora Neus Munté el nomenament de Fandos a la Diputació perquè no revelés assumptes que els perjudiquessin, va defensar també la trajectòria «impecable» de l'assessora.

«La seva trajectòria l'avala i demostra bona confiança en el partit», va indicar després d'explicar que la seva formació «busca els millors perfils» a l'hora de nomenar assessors. En el marc de la denominada operació Voloh, el magistrat va ordenar dimarts registrar les oficines dels detinguts a la Secretaria General de l'Esport i del Consell Català de l'Esport, dependents del Departament de Presidència, en un acte amb el qual va acordar aixecar parcialment el secret de sumari de la investigació. La seva decisió es basa en converses com la intervinguda a la secretària general de Presidència Meritxell Masó, qui hauria revelat a Figueras presumptes irregularitats en subvencions.