El Regne Unit va tramitar ahir l'euroordre contra l'exconsellera de la Generalitat, Clara Ponsatí, després que el jutge Pablo Llarena remetés informació complementària a l'euroordre contra la dirigent independentista, com li van reclamar les autoritats britàniques. En un escrit, Llarena va acusar l'exconsellera d'haver actuat per «aconseguir l'alteració de l'ordre legal i constitucional vigent».

En un comunicat, el lletrat de Ponsatí va explicar que l'exconsellera compareixerà davant la policia d'Edimburg el dijous 14 de novembre per ser posada a disposició del jutge.

En un concís informe, a què va tenir accés, el jutge del Tribunal Suprem destaca que Ponsatí, al costat de la resta de la Generalitat, va donar passes per facilitar la celebració del referèndum d'independència de Catalunya «malgrat conèixer la il·legalitat i nul·litat del procés, que finalment va desembocar, tal com es preveia, en actes violents».

Llarena recorda que Ponsatí, a la qual reclama per sedició i que es troba a Escòcia, era consellera d'Ensenyament i que, com a tal, el 6 de setembre del 2017 va signar el decret pel qual es convocava el referèndum, tot i les resolucions del constitucional que l'havien declarat nul i que havien advertit als membres del Govern de les conseqüències penals si es continuava amb el procés.

En paral·lel, la Comissió Europea va reclamar ahir «respecte a les regles» i a la «confidencialitat» del sistema Sirene després que Josep Borrell publiqués un tuit, que posteriorment va esborrar, en què deia que «la policia britànica corregeix l'ús del terme 'desproporcionada' per qualificar la petició d'extradició de Ponsatí». ERC va demanar a l'executiu europeu una investigació urgent contra el ministre d'Exteriors per publicar «informació confidencial».

D'altra banda, els exconsellers catalans Lluís Puig i Toni Comín, declarats formalment en rebel·lia des del juliol del 2018 després de fugir a Bèlgica, compareixeran el proper 15 de novembre davant dels Tribunals belgues, en la que serà la primera vista per decidir sobre les ordres europees de detenció i entrega dictades contra ells pel jutge Pablo Llarena.