es xarxes socials són terrenys minats de fake news. Això no és una novetat, però malgrat tot actualment encara és fàcil trobar víctimes que s'empassen (a vegades amb premeditació i alevosia) les notícies falses que circulen per internet.

El conseller de Polítiques Digitals i Administracions Públiques de la Generalitat, Jordi Puigneró, se'n va menjar una ahir quan va donar crèdit una història sobre la qual la Casa Reial havia esborrat amb Photoshop (o algun altre editor de fotografies) el llaç groc que el matemàtic Xavier Ros-Oton, guardonat amb el premi Princesa de Girona d'Investigació, lluïa a la solapa de la seva americana durant la gala presidida pel rei Felip VI i la seva família a Barcelona.

Segons la fàbula, La Zarzuela s'hauria encarregat d'eliminar el llacet a les fotos promocionals que havia publicat a Twitter, una clara mostra de censura per part de la Casa del Rei que Puigneró va aprofitar per divulgar sense contrastar la informació. «Photoshop Real. Perquè després ens diguin que a Espanya no hi ha censura ni presos polítics», va piular en castellà. No va ser l'únic. L'economista Xavier Sala-i-Martín també va titllar la Casa Reial de «manipuladora» per esborrar el llaç groc de la solapa del matemàtic, i aprofitava per denunciar que el «gran problema» de la monarquia era pensar que «amagant la realitat, la canvieu. Però no: a Espanya hi ha presos polítics i els catalans volem la seva llibertat. Encara que esborreu el llaç de les fotos».

Aquests missatges no es van publicar en calent sinó l'endemà de l'entrega de premis. Tant Sala-i-Martín com Puigneró són dos usuaris molt actius a la xarxa social de l'ocellet, tenen milers de seguidors i ahir molts d'aquests van donar crèdit a la notícia falsa fins que la realitat, que és especialista en espatllar bons titulars, va desmuntar-la. La Casa Reial i el mateix Ros-Oton van negar que s'hagués esborrat el llaç de les imatges. Simplement, el que havia passat era que el matemàtic se l'havia tret després de l'entrega de premis.

Finalment, el conseller de Polítiques Digitals va acabar esborrant el tuit i publicant-ne un altre amb una rectificació de la patinada, incloent-hi una felicitació per al matemàtic per «la valentia» de mostrar el llaç davant del cap de l'Estat espanyol.