El Tribunal Constitucional (TC) va suspendre ahir el Pla d'Acció Exterior de Catalunya, com va reclamar el Govern en funcions de Pedro Sánchez, que considera que aquesta iniciativa excedeix el seu àmbit d'actuació i no respecta la competència de l'Estat en matèria de coordinació d'acció exterior.

En una providència, el ple del tribunal de garanties atén per unanimitat la suspensió cautelar sol·licitada per l'Executiu i avalada pel Consell d'Estat contra el pla estratègic d'acció exterior i relacions amb la UE 2019-2022, aprovat el passat 25 de juny.

Ho va fer una vegada que el Govern va invocar l'article 161.2 de la Constitució perquè es produeixi la suspensió immediata després que l'executiu català contestés negativament al requeriment d'incompetència que se li va remetre a l'agost. La suspensió té efecte des del 28 d'octubre, quan l'Executiu va interposar el conflicte positiu de competència. Ara, el TC dona trasllat al Govern de la Generalitat perquè aporti els documents i al·legacions que consideri oportunes.

L'Executiu central va acordar el passat dia 18 impugnar davant el tribunal de garanties aquest pla d'acció exterior de la Generalitat en entendre que menyscaba les competències de l'Estat en política exterior i vulnera el principi de lleialtat constitucional en l'exercici de les competències pròpies.

Com va argumentar llavors la portaveu del Govern central, Isabel Celaá, el pla no esmenta altres subjectes de l'acció exterior, obvia la necessitat de coordinar-la i omet tota referència a l'Estat i a la funció de coordinació que realitza.

La resposta de Bosch

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Alfred Bosch, va assegurar ahir que el Govern continuarà «treballant per la internacionalització de Catalunya».