La tancada d'uns 140 estudiants als tres campus de la Universitat Pompeu Fabra, de Barcelona, va centrar la primera jornada de vaga a les universitats, mentre que en la majoria dels altres centres la normalitat va ser la nota dominant.

El bloqueig dels accessos del campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per part dels estudiants que secunden la vaga convocada per SEPC va generar moments de tensió ahir al matí amb un grup d'estudiants que volien accedir a l'edifici per assistir a classe i que es van concentrar a les portes de la universitat. Aquests alumnes defensaven el seu dret d'anar a seguir les classes. Un altre grup, majoritàriament encaputxats, van tapar les portes del centre amb cadires, taules i papereres.

Els estudiants van estar negociant amb diversos vicerectors de la UPF que l'avaluació pugui ser única (examen final), una opció que el rector d'aquest centre, Jaume Casals, ja va oferir i fins i tot va dir que pot millorar-la amb una atenció concreta a cada cas. L'avaluació única s'ha convertit en la reclamació «estrella» dels estudiants que protesten al carrer per la sentència del procés.

L'objectiu és poder seguir amb les manifestacions i salvaguardar el curs accedint a un examen final enfront del sistema d'avaluació contínua que predomina a les universitats públiques catalanes.

Finalment, la UPF va anunciar que oferirà als alumnes que ho demanin una avaluació en convocatòria única, segons Casals. El claustre de la universitat havia rebutjat la possibilitat d'avaluació única, tot i que els diversos centres ja havien posat en marxa mesures de flexibilització, segons un comunicat de la UPF.

En una atenció als mitjans de comunicació, Casals va titllar el bloqueig de l'entrada als tres campus ahir d'actituds «intolerants» de grups que són «extraordinàriament minoritaris» i espera que la universitat participi de la situació política de Catalunya de la manera «més intensa possible» però no com un «antre ocupat».

Fonts universitàries van informar que a la Universitat de Barcelona només es va registrar un menor nombre d'estudiants a la Facultat de Belles Arts, mentre que a l'edifici històric de la plaça Universitat la vaga va ser gairebé imperceptible.

A la UPC es va produir una situació similar a la ESEIAAT de Terrassa (Vallès Occidental), amb un seguiment del 60% de la vaga, i un 20% i 25% a l'ETSAV de Sant Cugat i l'EPSEVG de Vilanova i la Geltrú (Garraf). A l'Escola d'Enginyers de Manresa (Bages), que depèn de la UPC, un grup d'estudiants va passar la nit a les instal·lacions i va impedir l'accés a primera hora del matí a la resta d'alumnes que volien entrar al recinte.

A la Universitat de Lleida i a la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona i Reus, la normalitat acadèmica va guanyar el pols en el primer dia de vaga indefinida, convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

Accedir a les aules

La ministra d'Educació i Formació Professional i portaveu del Govern en funcions, Isabel Celaá, va afirmar «amb tota contundència» ahir que «el dret a la protesta pacífica d'uns» a Catalunya «de cap manera pot conculcar» el dret «d'altres a accedir a les classes que corresponen per continuar amb la seva educació universitària».

La ministra portaveu va defensar que «les universitats han de romandre obertes i comptar amb les mesures de seguretat que els proporciona l'estat de dret». A més, va indicar que «les universitats, en exercici de la seva autonomia, han de prestar el servei que, amb tot dret, reclamen alguns estudiants universitaris». D'altra banda, preguntada sobre la situació a Catalunya al fil de les accions violentes que s'han produït en el marc de protestes contra la sentència del procés dictada pel Suprem, va respondre que el Govern ha actuat «com calia».