Els turistes han cancel·lat un 5,5% de les reserves a pisos turístics a l'octubre, dos punts per sobre de la mitjana de cancel·lacions del 3,5%, en un mes marcat per les protestes per la sentència, segons l'empresa de lloguers de vacances Friendly Rentals. «S'ha notat la baixada de reserves, però l'escenari no ha estat crític», assegura Ángela Watson, cap d'operacions de la companyia.

De fet, les reserves de cara a l'any vinent han augmentat i, els tres dies posteriors a la publicació de la sentència, van créixer un 3% respecte al mateix període de l'any passat. En general, i des de principis d'any, les reserves han augmentat un 20% més que al 2018 i continuen creixent. La companyia assegura que les protestes a Barcelona han provocat una moderació de l'increment de les reserves, si bé consideren que es tracta d'una baixada «puntual».

La majoria de les cancel·lacions ha estat per part de turistes de països propers a Catalunya, com França o Itàlia. Els espanyols també han protagonitzat algunes de les cancel·lacions, si bé el mercat estatal representa només el 6% sobre el còmput total de reserves. Degut a aquesta situació, Friendly Rentals «ha abaixat els preus de les pròximes setmanes».

Enfonsar l'economia

La setmana passada la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va demanar que no es caigui a la trampa de pensar que en una setmana es pot enfonsar l'economia catalana, en referència a l'impacte econòmic dels aldarulls dels darrers dies. En el marc d'una interpel·lació al ple del Parlament, la consellera va defensar que és compatible defensar alhora els drets fonamentals i la prosperitat de l'economia. «És una perversió haver d'escollir una de les dues», va afegir. D'aquesta manera, va respondre a la diputada de PSC-Units Alícia Romero, que va alertat que «si la situació de violència es fa crònica, perjudicaria greument l'economia» i va demanar duresa contra els violents.

La titular d'Empresa va dir que es pot defensar simultàniament els drets socials, polítics i econòmics dels ciutadans per tal que Catalunya continuï sent un país «d'oportunitats». I va demanar que no es treguin «conclusions precipitades» en un període tan curt de temps sobre l'impacte dels aldarulls al turisme. «Hem de ser prudents i fer una valoració objectiva amb perspectiva», va dir.