Disset furgonetes de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d'Esquadra, diversos efectius de la Guàrdia Civil i un helicòpter es van desplegar ahir a primera hora a l'AP-7 a la Jonquera per evitar el tall de trànsit convocat per moviments independentistes que no el van arribar a fer. La concentració va aplegar un grup molt reduït de persones que van ser identificades pels Mossos d'Esquadra, que també van escorcollar vehicles. Alguns dels identificats estudiaran denunciar «negligències» en l'actuació. Afirmaven que agents de la BRIMO els van retenir durant prop de dues hores «sense motiu».

Moviments com la Forja i CDR -tot i que ahir ho va desmentir i va demanar seguir els canals oficials-, anunciaven des de fa dies el tall a les set del matí al peatge nord de la Jonquera. Poc després i sense que s'hagués fet per falta de participació van arribar els Mossos i la Guàrdia Civil estancionant a un aparcament proper.

Les identificacions i escorcolls van comportar el decomís de divers material, inclosa una important suma de diners que el sindicat Unió Federal de Policia va xifrar en 10.000 euros. Els dos joves als quals es va intervenir aquest capital, la quantitat concreta del qual desconeixien, encara que van admetre que era «força», van explicar que procedia dels guanys d'un estand d'entitats de les festes de Figueres i que el seu destí era una campanya de millora del transport públic en aquesta zona. Tots dos van detallar que poden demostrar l'origen dels diners i que l'Ajuntament de la capital empordanesa els cedeix aquest espai per generar fons per a projectes socials.

Els agents també van identificar dos joves de Perpinyà. En el seu cas, els van escorcollar el cotxe i es van endur alguns dels objectes com pintura i unes ulleres. «Ens han dit que era perquè anàvem a una concentració il·legal i que els podríem recollir demà», explicava un dels nois. Segons els Mossos, es van comissar líquids inflamables, jocs de genolleres o pintura.

Per la seva banda, alguns dels identificats que estudiaran denunciar «negligències» diuen que van arribar una hora més tard de l'hora del tall per «curiositat» i que només per això se'ls va identificar i requisar material. Es queixen que no se'ls va lliurar cap document que acrediti l'actuació ni el comissat. Lluc Huguet lamentava que les identificacions van durar dues hores i van posar traves a un jove amb símptomes d'hipoglucèmia a fer-se la prova del sucre. Asseguren que és una nova criminalització del jovent.