La vicepresidenta en funcions del Govern espanyol, Carmen Calvo, es va negar ahir a parlar amb el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, del dret a l'autodeterminació perquè segons la seva opinió «no existeix» en cap democràcia.

Carmen Calvo, abans d'assistir a Barcelona a un acte homenatge de la socialista Dolors Renau, va assegurar que el Govern espanyol no pot parlar amb Torra si la seva «obstinació» és trencar la unitat territorial d'Espanya i separar Catalunya.

«En cap democràcia hi ha la possibilitat de trencar les regles del joc unilateralment», va manifestar la vicepresidenta en declaracions als mitjans de comunicació. Calvo va recordar que la Constitució espanyola va ser recolzada per un «sí massiu» i una «participació altíssima» a Catalunya i també va opinar que «primer cal ser demòcrates i després es poden tenir idees polítiques». «És clar que decidir i votar és democràtic, però abans és més democràtic votar amb les lleis a la mà» el dia que toca i amb totes les garanties, va asseverar. El Govern espanyol, que va donar «mostres més que suficients d'una lleial cooperació» amb la Generalitat, no parlarà «del que no es pot parlar» en una democràcia amb Torra. No obstant, sí que poden dialogar «de tota la resta», com el corredor Mediterrani, la qualitat dels serveis públics, els funcionaris o la «professionalitat» dels Mossos, va dir la vicepresidenta en funcions.

«No es pot parlar del que no és democràtic», va insistir Calvo, que va criticar que Torra se n'hagi anat a les capçaleres de les manifestacions. Així mateix, va lamentar que una minoria de violents han pertorbat la tranquil·litat de Catalunya, si bé va admetre que entén i accepta que «hi hagi gent» que «no vol acceptar» la sentència del procés. La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va acusar el Govern de «fer-se el desentès» sobre Catalunya i li va reclamar que faci política. Ho va dir durant la manifestació al carrer Marina de Barcelona.