El president català, Quim Torra, ha instat aquest dissabte a "superar la dinàmica de la queixa i la lamentació" i ha asseverat que el seu "compromís de tornar a exercir el dret a l'autodeterminació ja no té camí de retorn" perquè l'independentisme està en "un moment clau".

Torra ho ha dit al Palau de la Generalitat, on ha rebut alcaldes dels municipis que han aprovat mocions de suport als "presos polítics i exiliats" i de rebuig a la sentència del procés convocats per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

"El rebuig a la repressió i a la sentència ha de ser implacable, però no n'hi ha prou: Ara més que mai no podem defallir perquè estem en un moment clau i només junts tindrem la força suficient per acabar el que vam començar", ha recalcat davant els representants locals, entre els quals no es hi havia l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Torra ha insistit que el judici del Tribunal Suprem va ser "polític" i la seva sentència persegueix "escarmentar" i enviar un "clar missatge" dissuasori al sobiranisme català, després de la qual cosa ha assegurat: "Ho tornarem a fer, tossudament, amb el comportament democràtic del poble de Catalunya".

I, per aconseguir-ho, ha advocat per "superar la dinàmica de queixa" i transformar-la en "una dinàmica positiva, constructiva i prendre la iniciativa".

Així, després de recollir la moció subscrita per més de 800 ajuntaments i ens locals i comarcals catalans, el president català ha garantit que, aquesta vegada, el dret a l'autodeterminació "no serà frenat ni per la repressió, ni per les amenaces d'un nou 155, ni per les multes, la presó, les condemnes preventives o per cap requeriment del Tribunal Constitucional".

Segons Torra, el suport del món local suposa "una prova d'unitat" i és garantia per fer front "a la repressió i forçar l'Estat a dialogar", a la vegada que serveix "per mostrar al món lo que és un estat democràtic sense por de la dissidència".

El president ha agraït també la presència dels alcaldes que han acudit a la capital catalana per ser, ha dit, "una prova fefaent de la vitalitat de món local i de radicalitat democràtica" i ha destacat el seu paper "al costat dels líders socials i del Govern legítim a la presó i l'exili" davant "una sentència ignominiosa".

Minuts abans que Torra, durant la inauguració de l'acte, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha lamentat que molts alcaldes "encara arrosseguin" les investigacions a les quals es van enfrontar arran del referèndum de l'1-O i els ha demanat "no retrocedir".

"Hem de reafirmar el nostre compromís amb el dret a l'autodeterminació", ha dit abans de desmentir que existeixi "un conflicte entre catalans" i de reafirmar que la democràcia "és la millor manera de resoldre problemes polítics".