Les multinacionals estrangeres amb seu a Espanya es mostren preocupades per la «inseguretat» d'aquests dies a Catalunya, un fet que, segons asseguren, pot fer perillar les inversions.

El conseller delegat d'ING Direct, César González-Bueno lamentar que la qüestió es trobi en una fase «especialment aigualida». «Com a espanyol em fa moltíssim mal», va reconèixer González-Bueno, que va advocar per aprofundir en la «veritable estima de la cruïlla de cultures» i en l'atracció d'inversions rebent «amb afecte» les empreses internacionals.

En la mateixa línia, la presidenta de Sodexo Iberia, Carina Cabezas, es va mostrar «superpreocupada» per l'actual situació, davant la possible repercussió que faci que «puguin canviar les coses» en matèria d'inversions perquè «algú es pugui espantar més del compte». «Genera certa preocupació», va admetre Cabezas, que va demanar estabilitat, un impuls en educació i va opinar que els sindicats «han de capacitar-se i modernitzar-se».

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, Jaime Malet, veu un «desastre» per a la inversió i el turisme a Catalunya i l'economia de la regió en el seu conjunt els disturbis registrats en els últims dies després de la sentència del procés i critica la «irresponsabilitat enorme» dels polítics catalans que van fomentar la «fugida cap a enlloc».

Malet va assenyalar, en declaracions a Europa Press, que els disturbis dels últims dies a Catalunya són «molt preocupants» perquè reflecteixen la «intencionalitat», ja que aquests actes «no provenen d'una espontaneïtat», sinó que «hi ha un pla».

«Irresponsabilitat enorme»

«Em preocupa que els que han dissenyat el pla no tinguin una idea del que es pot aconseguir a través d'això, equivocada com ja va passar el 2017», quan es va celebrar el referèndum il·legal a Catalunya, va dir Malet.

En aquest sentit, va titllar de «desastre» els últims esdeveniments per a la inversió, el turisme i el conjunt de l'economia catalana, i va criticar la «irresponsabilitat enorme» dels polítics catalans que van fomentar la «fugida cap enlloc», en haver estat llaurant d'una forma «molt directa i poc dissimulada» la ruptura amb l'Estat espanyol. Segons la seva opinió, aquest avanç en l'anomenat procés independentista s'ha produït «sempre buscant el victimisme, sense cap tipus de pensament cap al mal que fan a la convivència, el benestar de les famílies, la inversió i els treballadors».

I respecte a la imatge exterior, apunta que des de la part independentista fa «tants anys que venen la seva idea que moltíssima gent de l'opinió pública mundial creu que és la lluita de reprimits contra un gran poder», cosa que atribueix, en part, al fet que «ningú» va explicar que tenen 200.000 empleats i manegen més de 35.000 milions, a més de comptar amb «televisions i ràdios públiques i 7.000 homes armats».

Tranquil·litat per la reconversió

El vicepresident executiu de l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac), Mario Armero, va reclamar «estabilitat política» perquè el sector de l'automòbil afronti la reconversió a l'electrificació. En el marc d'una jornada sobre el futur de l'automòbil organitzada per CCOO, Armero va lamentar que fa quatre anys que «no hi ha reformes» i es continua debatent «sobre si el dièsel és bo o no» mentre els països veïns «estan fent els deures». La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, va dir que també vol aquesta estabilitat i va reconèixer que la manca de pressupost limita l'actuació del Govern.

La ministra d'Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño, va expressar la seva «confiança» en què la situació catalana es recondueixi com més aviat millor, no tingui un «impacte significatiu» en l'economia i no afecti la celebració a Barcelona de congressos com el Mobile World Capital.

Fairy a la seu dels Mossos

Un miler de persones es van concentrar ahir a la plaça Espanya de Barcelona, on es troba la comissaria central dels Mossos d'Esquadra, i van llançar pots de detergent Fairy a l'interior de la font per fer espuma, en una protesta convocada pels CDRs.