Els casos de mutilació genital femenina van augmentar a Catalunya en passar de 9 el 2017 a 15 l'any passat, mentre que els de matrimoni forçat van créixer de 9 a 12, durant el mateix període, segons un estudi de l'Observatori de la Igualtat de Gènere.

L'estudi «Violència Masclista 2019» el va presentar ahir l'Institut Català de les Dones (ICD) durant el Primer Congrés Internacional per a l'Erradicació Violències Masclistes.

El treball també destaca que durant el 2018 els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexuals també van augmentar significativament amb respecte l'any anterior, amb un total de 1.678 delictes, on l'edat de les víctimes variava entre 11 i 20 anys i la dels agressors entre 31 i 40 anys.

Aquest tipus de delictes són, segons explica l'estudi, «accions tipificades per la llei que ataquen la lliure disposició de l'individu sobre la seva sexualitat», i són presents en el Codi Penal com a agressions sexuals, abusos sexuals i assetjament sexual.

Segons l'estudi, dels deu casos d'assassinat masclista del començament d'any ençà a Catalunya, set van passar en l'àmbit de parella -dels quals hi havia tres denúncies prèvies-, dos en l'àmbit familiar, i una va passar en àmbit sociocomunitari i també s'havia interposat una denúncia prèviament.

L'edat mitjana de les dones víctimes d'assassinat masclista a Catalunya el 2019 és de 35 anys, i ha baixat respecte a la mitjana de 42 anys dels vuit anys anteriors.

El 2018 es van comptabilitzar un total de 15.982 denúncies de violència masclista, dels quals un 81% (12.977) provenien de l'àmbit de parella i un 19% (3.005) de l'àmbit familiar.

Més de 16.000 dones ateses

Durant el mateix any, 16.314 dones van ser ateses per violència masclista i es van detenir 6.582 homes majors d'edat en àmbits de parella i familiar.

L'estudi ha estat publicat i actualitzat en el marc de la celebració del I Congrés internacional per a l'erradicació de les violències masclistes, que ha organitzat avui i demà l'ICD.

L'objectiu del congrés és «la formació de tots els professionals que treballen al circuit d'erradicació de la violència masclista», va explicar ahir la Presidenta de l'ICD, Laura Martínez.

En aquest sentit, Martínez va anunciar que en el marc del Pla estratègic de polítiques d'igualtat de gènere 2019-2022, estan treballant en l'elaboració d'un model d'intervenció coordinat per abordar els casos de violències sexuals a Catalunya i també en el disseny d'un model de treball compartit per als Serveis d'Informació i Atenció a les Dones.