El president del PP, Pablo Casado, ha assegurat aquest dilluns que el Govern espanyol no ha de dialogar amb el president de la Generalitat, Quim Torra, sinó que és el moment «d'abanderar la fermesa».

Ho va dir a Barcelona abans de visitar agents desplegats a la Prefectura Superior de la Policia Nacional, a la Via Laietana. Va afirmar que l'única carta que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha d'enviar al president de la Generalitat, Quim Torra, «és el requeriment de compliment de les obligacions legals i constitucionals» previ a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Així va respondre al fet que ambdós presidents s'hagin intercanviat diverses cartes els darrers dies i que Torra hagi trucat a Sánchez sense èxit.

Acompanyat del president del PPC, Alejandro Fernández, i de la cap de llista per Barcelona a les eleccions espanyoles, Cayetana Álvarez de Toledo, va demanar que es desvinculi la rebel·lió de la violència al Codi Penal perquè en ple segle XXI es pot dur a terme aquest delicte de forma «digital», va dir. «S'ha de treure el supòsit de la violència del delicte de rebel·lió perquè, si no, l'ordenament jurídic estarà desarmat», va argumentar. No obstant això, va deixar en mans dels jutges decidir què és delicte i a qui s'ha d'enviar a la presó.

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va afirmar ahir que «l'única trucada que cal fer a Quim Torra és per dir-li que està cessat i ja no és president de la Generalitat». En un acte celebrat a Toledo, acompanyat del candidat de Ciutadans al Congrés per aquesta província Juan Carlos Girauta, Rivera es va referir a l'intercanvi de cartes entre Torra i el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que no va respondre a les trucades telefòniques del president de la Generalitat.

Rivera va demanar a Sánchez que després de vuit dies d'accions violentes a Catalunya, actuï i prengui mesures «contra els separatistes que estan muntant aldarulls i creant violència», que apliqui la llei, i «aquesta llei -va dir- es diu Constitució».

Va advertir a Sánchez, que ahir al matí va viatjar a Barcelona, que «si no vol visitar més ferits, actuï. Si no vol visitar més policies a l'UCI, actuï», perquè Catalunya «no pot ser un territori sense llei».

Iglesias insta a dialogar

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va assenyalar que no és entendible que el president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, no parlin entre ells, va apel·lar a la responsabilitat institucional de tots dos i va qualificar «d'aixecada de camisa» el vídeo que va difondre TV3 en què s'aprecia la reacció de Torra a l'intent de trucada telefònica a La Moncloa.