Gairebé 600 persones ferides, de les quals deu segueixen hospitalitzades, entre elles un policia nacional molt greu i sis greus més, més de 2,7 milions d'euros en danys i 199 detinguts, dels quals diversos han ingressat a la presó, és el balanç de les protestes que van començar fa una setmana en conèixer-se la sentència del procés. Les deu persones ferides en les protestes de la setmana passada a Catalunya que seguien ahir hospitalitzades, tres d'elles amb lesions oculars, són als hospitals de Sant Pau, del Mar, Vall d'Hebron i Sagrat Cor, a Barcelona, i Josep Trueta, a Girona.

Dels 600 ferits, 289 són agents de policia: 154 mossos d'esquadra, 134 policies nacionals -un d'ells en estat molt greu- i un guàrdia urbà, segons fonts policials, que també han informat que els disturbis des de dilluns passat en les protestes per la condemna a la cúpula del procés han comportat la detenció de 199 persones. En concret, des de dilluns passat els Mossos d'Esquadra han detingut 157 persones, la Policia Nacional, 34, i la Guàrdia Urbana de Barcelona, vuit.

Contenidors, voreres i semàfors

Dels 199 detinguts, 92 han estat arrestats a Barcelona, 27 a Girona, 37 a Tarragona i 43 a Lleida. L'Ajuntament de Barcelona va valorar ahir en 2,7 milions d'euros els danys causats pels esvalotadors en 1.044 contenidors d'escombraries cremats -tants com reposa cada any el consistori-, papereres, jardineres, paviment, voreres, fanals, senyals, semàfors i tota mena de mobiliari urbà.

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona van assenyalar que aquest balanç encara és provisional perquè encara estan acabant de calcular els efectes de sis dies de disturbis, en els quals han hagut de treballar a fons més de 275 operaris de neteja i manteniment que han treballat a preu fet i contra rellotge cada matinada, fins i tot utilitzant una màquina llevaneu per retirar la runa de la plaça Urquinaona dissabte de matinada.

El líder del grup municipal Barcelona pel Canvi, l'ex-primer ministre francès Manuel Valls, va alertar dilluns en una tribuna del diari Le Monde que el reclam independentista és un projecte de ruptura radical, la deriva violenta del qual serveix per impedir el diàleg democràtic.

Protesta amb globus

Alguns dels concentrats davant la conselleria d'Interior en una protesta dels Comitès de Defensa de la República (CDRs) van llançar globus plens de pintura contra una furgoneta antiavalots dels Mossos d'Esquadra davant la seu del departament.

Els globus, que van deixar la furgoneta tenyida de diversos colors, no van tocar la façana de la conselleria d'Interior, protegida per un perímetre de tanques que separava els centenars de manifestants de l'edifici, situat a la confluència entre el passeig de Sant Joan i el carrer Diputació de Barcelona.

Els Mossos d'Esquadra van blindar amb tanques el perímetre de la conselleria i van protegir el parabrisa de les furgonetes antiavalots situades a primera fila amb plàstic transparent. Una d'aquestes furgonetes, situada davant la porta principal per a l'entrada de vehicles a la conselleria d'Interior, va rebre l'impacte de desenes de globus farcits de pintura.

Els CDRs van convocar aquesta concentració per demanar la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, molt qüestionat per organitzacions de l'esquerra independentista per l'actuació dels Mossos d'Esquadra en els disturbis iniciats dilluns de la setmana passada.