El cap de l'Executiu en funcions, Pedro Sánchez, no va agafar el telèfon al president de la Generalitat, Quim Torra, que el va trucar ahir, i a través d'un comunicat li va dir que «ha de condemnar rotundament la violència» i reconèixer el treball de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i Mossos, i solidaritzar-se amb els policies ferits. «El Govern d'Espanya sempre ha estat a favor de dialogar dins de la llei. Primer la Llei i després el diàleg», va ser la resposta a la trucada de Torra.

El Govern va destacar que perquè el diàleg sigui efectiu, el president català «hauria de reconèixer l'altra part de catalans, que no són independentistes, i que li estan reclamant reconstruir la convivència danyada per l'independentisme». Finalment, l'Executiu va reiterar que «el problema de Catalunya no és la independència, que no es produirà, perquè no és legal, ni la vol la majoria de catalans, sinó la convivència».

L'Executiu va assenyalar que «la seva proposta de referèndum no la vol ni la majoria de catalans ni, pel que sembla, la majoria del seu propi Govern. El primer per restaurar la convivència és condemnar la violència, qulecom que no ha fet el senyor Torra».

Per la seva part, Torra va enviar una carta a Sánchez en què li retreu que vulgui donar-li lliçons sobre com condemnar o lluitar contra la violència. «Vostè no m'ha de donar lliçons a mi de condemnar i lluitar contra la violència, perquè jo, igual que el moviment independentista els últims anys, he lluitat sempre i condemnat sempre les violències, totes», va assenyalar. Torra li va advertir que «negar-se al diàleg» en aquest moment, després d'una sentència del Suprem «completament injusta» que ha despertat «la indignació dels catalans», suposa una «irresponsabilitat absoluta» que la comunitat internacional «no entendrà de cap manera».

Hores abans, el president de la Generalitat va instar Sánchez a fixar ja la data d'una reunió per obrir de «manera immediata el diàleg i la negociació» per buscar una solució política a la situació de Catalunya, perquè la seva causa és «imparable». Torra, que va presidir el gabinet de seguiment dels disturbis després de la cinquena jornada de protestes violentes, va demanar a més que la protesta sigui pacífica: «La violència no és la nostra bandera».

El president català va comparèixer després d'una reunió amb el vicepresident, Pere Aragonès; i els alcaldes de Tarragona, Lleida i Girona, per fer una declaració institucional llançant la petició a Sánchez de fixar la data d'una reunió entre els dos mandataris, perquè és la seva «responsabilitat» i la seva «obligació», i ara, va afegir, és «més urgent que mai». Aragonès va reclamar, a més, al Govern espanyol que «faci que la seva policia actuï a Catalunya amb els criteris de proporcionalitat, congruència i oportunitat que han de marcar el comportament de qualsevol policia democràtica».

Paral·lelament, els polítics presos van avalar a través deTwitter la declaració institucional de Torra. El text del tuit dels empresonats -tots menys Jordi Cuixart, president d'Òmnium- és idèntic, i s'hi explicita el seu suport a la declaració. «Diàleg, negociació i solució política és la via per resoldre el conflicte», afirmaven. Els polítics puntualitzaven que «cap violència» els representa.