Les protestes iniciades dilluns passat per la condemna als líders independentistes han provocat una setmana de caos a Barcelona i en altres ciutats, amb disturbis que han deixat a Catalunya uns 600 ferits, entre ells un policia molt greu i quatre manifestants que han perdut un ull, 28 empresonats i danys milionaris.

Fins ahir diumenge, les forces de seguretat havien practicat en total 194 detencions -154 els Mossos d'Esquadra, 32 la Policia Nacional i 8 la Guàrdia Urbana de Barcelona-, segons dades facilitades ahir pel ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. D'ells, un total de 104 detinguts havien passat a disposició judicial, 28 dels quals van ingressar en presó preventiva sense fiança -16 a Barcelona, 5 a Lleida, 5 a Girona i 2 a Tarragona-, per delictes com desordres públics, lesions, danys i atemptat a agents de l'autoritat, entre d'altres, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Als 76 detinguts que els jutges catalans han deixat en llibertat amb càrrecs els han imposat mesures cautelars com la prohibició d'acudir a manifestacions, ordres d'allunyament d'edificis del Govern o la retirada del passaport.

A més, en dos casos s'ha obert un procediment d'expedient per a internament en un Centre d'Internament d'Estrangers (CIE). També un menor detingut ha ingressat en un centre de menors.

Des que dilluns van arrencar les protestes, unes 600 persones han quedat ferides de diversa consideració, de les quals tretze encara estan hospitalitzades, una d'elles en estat molt greu: un agent de la Policia Nacional a qui els manifestants en la Via Laietana de Barcelona van llançar divendres passat un objecte contundent que va perforar el seu casc de protecció.

A més, almenys quatre manifestants han perdut un ull per lesions oculars compatibles amb l'impacte de pilotes de goma -que dispara la Policia Nacional- o projectils de foam -que usen els Mossos d'Esquadra-, segons fonts sanitàries.

Entre els ferits hi ha en total 288 agents dels diferents cossos policials que han intervingut per mirar de frenar l'actuació de grups violents: 153 mossos d'esquadra, 134 efectius de la Policia Nacional i un de la Guàrdia Urbana.

De tots els ferits des de dilluns passat, tretze continuen encara hospitalitzats (dos dels quals a l'hospital Josep Trueta de Girona), entre ells el policia en estat molt greu, a l'hospital Sant Pau de Barcelona, i set persones més el pronòstic de les quals és greu, tres d'elles per lesions oculars que els han provocat la pèrdua d'un ull.

En els disturbis, grups violents han llançat contra els agents pedres, bales d'acer, àcid, còctels molotov, pirotècnia - fins i tot contra un helicòpter policial-, han encès centenars de barricades, han cremat més de mil contenidors i han causat destrosses en el mobiliari urbà, arrencant semàfors, senyals de trànsit i destrossant el paviment i quadres elèctrics. Segons dades del Govern, durant els disturbis d'aquesta setmana també s'han causat danys a 267 vehicles policials, 221 dels quals són de la Policia Nacional, 43 dels Mossos d'Esquadra i 3 de la Guàrdia Urbana.

Les forces de seguretat han replicat a la violència dels manifestants amb càrregues, llançament de pilotes de goma i projectils de foam -més de 500 en una nit-, usant la tàctica del carrusel -fer circular furgonetes a tota velocitat per dispersar-, disparant gasos lacrimògens i, per primera vegada a Catalunya, els Mossos han usat la tanqueta d'aigua anti-barricades.