El rei Felip VI va dedicar ahir bona part del seu discurs en els Premis Princesa d'Astúries a subratllar el paper constitucional de l'hereva de la Corona, que per primera vegada va participar en la cerimònia, i va evitar tota referència a la situació en Catalunya després de la sentència del procés.

«L'obligació de servir Espanya i els espanyols ha de ser el major orgull i el màxim honor que puguis assolir. El teu deure serà actuar sempre amb l'ànim esperançat, amb coratge i amb valentia; creixent en responsabilitat, en bondat, i en exemplaritat», va dir el Rei a la seva filla.

Aquesta va ser la primera vegada que la princesa Elionor, i la seva germana, la infanta Sofia, han assistit al lliurament dels Premis al Teatre Campoamor d'Oviedo. L'hereva de la Corona va llegir el seu primer discurs en públic, en una cerimònia a la qual, segons el seu pare, tenia ganes d'anar des de feia temps. «Aquest dia ha arribat», li va dir.

Al contrari que el dia 3 d'octubre de 2017, quan el Rei va comparèixer per llançar un contundent missatge a favor de la unitat d'Espanya i en contra del referèndum organitzat per la Generalitat, en aquesta ocasió el monarca va optar pel silenci total al voltant dels esdeveniments que han marcat Catalunya en l'última setmana.