El president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat aquest migdia el president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, a «fixar avui mateix un dia i una hora per seure en una taula de negociació sense condicions» i trobar «una sortida política i democràtica». «Aquesta és la seva responsabilitat i obligació», ha remarcat Quim Torra, que ha destacat que una resolució política al conflicte polític «avui és més urgent que mai».

Així s'ha expressat el president en la compareixença que aquest migdia ha fet al Palau de la Generalitat acompanyat del vicepresident, Pere Aragonès, i dels alcaldes de Girona, Marta Madrenas; de Lleida, Miquel Pueyo, i de Tarragona, Pau Ricomà, per tractar els incidents registrats en els últims dies arreu del país.

Durant la seva intervenció, Quim Torra ha remarcat que «la violència mai no ha estat ni serà la nostra bandera, ni a Barcelona, ni a Tarragona, ni a Girona ni a Lleida ni en cap dels 947 municipis del nostre país». Per aquest motiu, el cap del Govern ha fet una «crida conjunta a la responsabilitat en les properes convocatòries», en nom de tots els alcaldes i alcaldesses. «Cap forma de violència ens representa. Ens representa la democràcia i l'exercici dels drets i les llibertats», ha subratllat.

El president ha insistit en què l'independentisme és un «moviment transversal, massiu, cívic, ètic i pacífic», que s'ha demostrat amb les marxes per la llibertat. «La defensa dels drets i les llibertats s'ha d'expressar com sempre: pacíficament. Demanem que tothom ho faci així», ha declarat.

Per últim, ha volgut agrair a les catalanes i catalans «la seva força democràtica, el seu compromís amb els drets humans, civils i polítics, i amb la llibertat». «La causa dels drets i les llibertats és imparable. Arribarem tan lluny com el poble de Catalunya vulgui arribar», ha assegurat. I també ha agraït les mobilitzacions pacífiques en suport a la causa catalana que s'han produït a diverses ciutats de l'estat espanyol i d'arreu del món.

El vicepresident llença un missatge de confiança

Per la seva part, el vicepresident del Govern ha fet «una crida a la responsabilitat» i ha llençat «un missatge de confiança». Ha reclamat resoldre políticament el conflicte i ha expressat el rebuig a l'actitud del Govern espanyol en la falta de diàleg, quan la ciutadania de Catalunya expressa la seva legítima indignació davant d'una sentència injusta refusada per l'amplíssima majoria de la societat.

«Estem en una situació greu. Gravíssima. En primer lloc, per una sentència contra els representants escollits i líders socials del país a les urnes que suma més de 100 anys de presó, 100 anys d'injustícia. Una sentència que retalla drets bàsics i llibertats. Una sentència que agreuja i en cap cas resol un conflicte polític. Una sentència que aprofundeix i no tanca el conflicte. Una sentència que no representa cap forma de justícia», ha declarat.

També ha agraït la feina a tots els servidors públics que han estat prestant servei aquests dies per garantir els drets i les llibertats.