L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va passar la nit del dijous en qualitat de detingut en la Fiscalia de Brussel·les, on va comparèixer davant un jutge d'instrucció per respondre sobre l'euroordre emesa per Espanya. «El 17 d'octubre al matí (dijous), Puigdemont es va presentar voluntàriament davant la policia judicial federal de Brussel·les. Va ser privat de llibertat», va indicar la Fiscalia belga en un comunicat en el qual va explicar que, en presència del seu advocat, se li va notificar que les autoritats judicials espanyoles han cursat una euroordre reclamant-li per presumpta malversació i sedició.

El líder independentista, fugit a Bèlgica des de finals d'octubre del 2017, «no ha consentit el seu lliurament a les autoritats espanyoles» i va quedar en llibertat sense fiança però sota mesures cautelars, va agregar el Ministeri Públic. En conferència de premsa, el portaveu de la Fiscalia, Denis Goeman, va precisar que el jutge d'instrucció que li va prendre declaració va considerar que Puigdemont no gaudeix d'immunitat com a europarlamentari electe, com va argumentar el seu defensa, per la qual cosa li va donar cita el pròxim 29 d'octubre davant un jutjat de Primera Instància.

La versió de Puigdemont

Puigdemont sosté que és eurodiputat i consegüentment li emparen certes condicions d'immunitat parlamentària, després d'haver estat elegit en les eleccions europees del passat 26 de maig, extrem que rebutgen el Parlament Europeu i Espanya, ja que no ha retirat la seva acta i promès acatar la Constitució, com exigeix la llei electoral espanyola.

El líder de JxCat ha portat el cas davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que encara no s'ha pronunciat. El magistrat belga ha deixat en llibertat al polític postconvergent, però amb mesures cautelars li ha exigit comunicar una residència fixa, li ha prohibit abandonar el país i estar sempre a la disposició de les autoritats judicials. A partir de la vista del 29 d'octubre, el tribunal decidirà si lliurament o no a Puigdemont a Espanya, decisió que és recurrible tant per l'interessat com per la Fiscalia en apel·lació i, posteriorment, en cassació. El termini normal és d'un màxim de 60 dies, que poden ampliar-se a 90, si bé podria prolongar-se excepcionalment més enllà dels tres mesos. El pas de Puigdemont pel tribunal belga ha coincidit amb el Consell Europeu, a poca distància d'allí, en el qual ha participat Pedro Sánchez. El president en funcions s'ha referit breument a l'euroordre. «El govern està treballant perquè es compleixin les decisions del Poder Judicial dins i fora de les nostres fronteres», ha dit a Brussel·les, informa Juan Ruiz Sierra.

Sense immunitat parlamentària

Des del Suprem, havien assegurat aquest divendres al matí que el magistrat que va instruir la causa del procés respondrà de manera immediata a la consulta belga formulada la passada matinada que l'expresident' no té cap immunitat, malgrat el que pugui al·legar no és membre del Parlament Europeu. En la seva resposta Llarena assenyalarà que Puigdemont no ha complert cap dels requisits necessaris per a adquirir aquesta condició: no va acatar la Constitució espanyola davant la Junta electoral Central, en refusar fer-ho en persona com preveu la llei electoral i, per tant, tampoc va poder prendre possessió del seu escó.