El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va advertir que l'Estat aplicarà el Codi Penal amb «tota contundència» a «l'independentisme violent» i a «l'independentisme que exerceix fora de la llei».

Grande-Marlaska va avisar que les condemnes per atemptat a l'autoritat poden arribar fins a sis anys de presó. En roda de premsa a Moncloa aquest divendres al vespre, el ministre de l'Interior ha defensat l'actuació policial i l'ha descrit «d'exercici proporcionat però contundent» davant dels «comportaments vandàlics intolerables» de «grups independentistes violents». Grande-Marlaska va tornar a reclamar al president de la Generalitat, Quim Torra, una condemna «expressa» de «l'independentisme violent». «És d'importància màxima per fer-los front», va insistir.

Grande-Marlaska va diferenciar la mobilització «pacífica» d'ahir a la tarda dels aldarulls a la zona de Via Laietana. «Qui ha volgut exercir el dret a vaga i de manifestació ha pogut amb tota llibertat», va dir Grande-Marlaska, que va condemnar els actes de vandalisme i desordres públics amb diverses barricades de foc a Barcelona.

Fernando Grande-Marlaska, va xifrar en 207 el nombre d'agents de les forces de seguretat ferits en els disturbis a Catalunya amb motiu de les protestes per la sentència del procés. Així mateix, va xifrar en 128 els detinguts (2 d'ultradreta per la pallissa a un jove), i 9 en presó provisional.

Marlaska va recordar que un dels ferits, un policia nacional, va quedar ferit greu fa escassos minuts durant els enfrontaments que es van produir a Via Laietana, prop de la seu de la Prefectura de la Policia Nacional. Segons ell, són uns 400 els independentistes violents que estan protagonitzant aquests incidents «de forma organitzada» contra la Policia Nacional i en una zona específica. «A aquests comportaments vandàlics, intolerables, estan responent la Policia Nacional i els Mossos per evitar majors incidents», va dir. El ministre va recordar que s'estaven produint detencions i que es practicaran més al llarg de la nit.