Unes 525.000 persones -segons la Guàrdia Urbana- van participar ahir en la manifestació de Barcelona amb motiu de la vaga general per protestar contra la sentència dictada pel Tribunal Suprem sobre els líders del procés. La protesta es va iniciar a les cinc de la tarda als Jardinets de Gràcia, coincidint amb l'arribada de les Marxes per la Llibertat.

La capçalera de la manifestació va portar el lema «Pels drets i les llibertats, vaga general». La protesta -que es va desenvolupar entre els Jardinets de Gràcia i Gran Via- va quedar desconvocada cap a les 18.15 de la tarda després de cantar l'himne dels Segadors, però a les 19 hores encara hi havia una nombrosa quantitat de persones al carrer que increpaven els helicòpters policials que sobrevolen la concentració. La marxa es va desenvolupar en un to reivindicatiu, tant de drets socials com de la llibertat dels líders polítics empresonats, i també s'hi van fer proclames contra els mitjans de comunicació estatals.

Nombroses estelades van omplir el Passeig de Gràcia entre crits com «Llibertat presos polítics», «Els carrers seran sempre nostres», «Fora les forces d'ocupació» i «Vaga general». També s'hi van veure pancartes demanant que Catalunya sigui una república independent i contra la sentència del Suprem, que van considerar «feixista», «cara al sol» o una «injustícia», entre altres qualificatius que es van exhibir.

La marxa va acabar amb la intervenció dalt de l'escenari de diversos representants sindicals i també de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i del vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que va llegir una carta del president de l'entitat, Jordi Cuixart, escrita des de la presó de Lledoners. Tot i el to polític de les intervencions de l'ANC i Òmnium, els discursos dels sindicats es van centrar en l'àmbit laboral: han reclamat la derogació de la reforma laboral i han reivindicat drets i millors condicions per als treballadors.

Batalla campal al centre

Tot i el to pacífic de la manifestació principal, un grup de persones va protagonitzar una batalla campal -paral·lela a la protesta- davant la prefectura de Policia de Via Laietana; a la plaça Urquinaona es va desencadenar una nova batalla campal, que hores després s'havia estès pel centre de la ciutat. Els violents van cremar contenidors i aixecar barricades. Els Mossos van haver de recórrer a la tanqueta hídrica per poder avançar en alguns carrers. El grup d'aproximadament un miler de vàndals inicial va anar creixent. Per contenir-los, la Policia Nacional va llançar gasos lacrimògens i també va disparar pilotes de goma contra els manifestants que estaven llançant objectes contra la primera línia policial per accedir a la prefectura. Fonts policials van apuntar que es va recórrer a aquest material antiavalots després que no haguessin resultat efectives les càrregues amb les quals inicialment es va intentar dispersar els manifestants, que després de retrocedir uns metres, van recuperar les seves posicions per seguir atacant la línia policial.

La Policia va utilitzar gasos lacrimògens, que provoquen irritació ocular i sensació d'asfíxia, per tal de guanyar espai als agents davant els concentrats que els llançaven tota mena d'objectes.

Agressions a periodistes

Dos equips de Televisió Espanyola que cobrien a peu de carrer els actes violents provocats per radicals a Barcelona van ser agredits, segons va informar el Canal 24 Hores. Els informadors de la televisió pública van haver de retirar-se després que alguns dels seus components fossin agredits amb el pal d'una bandera i que li fossin llançats ous, segons va assenyalar TVE. Un agent de la Policia Nacional que intervenia en el dispositiu de seguretat davant la Prefectura de Via Laietana va quedar momentàniament inconscient després de caure a terra i rebre al cap l'impacte d'un objecte gran i contundent llançat pels manifestants. Segons van informar fonts policials, l'agent, que va recuperar la consciència poc després, va ser evacuat a pes per tres companys que estaven al seu costat en la línia policial i va ser traslladat a l'hospital. Les mateixes fonts van apuntar que segurament era una pedra el que va ferir a l'agent. Els disturbis -que es van produir per cinquè dia consecutiu- s'havien iniciat a uns metres de la prefectura de la Policia Nacional i posteriorment es van desplaçar a la plaça Urquinaona, on -pels volts de les nou del vespre- desenes d'encaputxats van seguir llançant pedres, material pirotècnic i ampolles, entre altres objectes, contra els agents. Segons el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), el nombre de persones ateses pel personal sanitari durant la jornada d'ahir -a les vuit del vespre- era de 35 persones arreu de Catalunya. Els manifestants més radicals, que anaven majoritàriament encaputxats, van convertir el centre de Barcelona en un escenari d'atacs virulents i enfrontaments constants amb les forces policials.