El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, va assegurar ahir durant una compareixença al darrere dels episodis de violència hi ha grups organitzats i que no hi haurà «impunitat» amb els responsables de les disturbis dels últims dies a Catalunya. Després de la reunió del comitè de seguiment de la situació a Catalunya que presideix el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, Marlaska va destacar l'excel·lent coordinació i cooperació entre els Mossos, la Policia i la Guàrdia Civil.

El titular d'Interior va insistir que els autors dels disturbis són persones vinculades a moviments que volen pertorbar la seguretat i la convivència amb unes finalitats suposadament polítiques, però l'objectiu d'alterar l'ordre públic. Es tracta, segons va dir, d'un «grup minoritari, però perfectament organitzat» que està protagonitzant «episodis de gran violència». Marlaska no va voler donar més detalls sobre qui són exactament, perquè la cautela va ser «màxima» per no interferir en l'èxit de la recerca, però va reiterar que «cap actuació delictiva, criminal quedarà impune» ni tampoc «els seus responsables, els seus inductors i els seus partícips de qualsevol tipus».

La compareixença de Marlaska es va produir després d'una nova trobada del comitè de coordinació de la situació a Catalunya, que es reuneix cada dia des de diumenge passat per seguir la resposta independentista a la sentència del procés i articular la reacció del Govern. Sánchez va presidir la sessió abans de volar a Brussel·les per participar en un Consell Europeu extraordinari per abordar el Brexit. El comitè està format per la Presidència del Govern, la Vicepresidència i els ministeris de l'Interior (incloses la Policia Nacional i la Guàrdia Civil), Exteriors, Defensa, Justícia, Economia i Foment, a més del Centre Nacional d'Intel·ligència i la Secretaria d'Estat de Comunicació.

Els responsables dels aldarulls

L'exdiputada de la CUP, Mireia Boya, va utilitzar les xarxes socials per expressar que els joves que estan protagonitzant els aldarulls als carrers d'arreu de Catalunya «són els vostres fills, filles, nets, nebots»: «Sabeu perfectament que aquests joves als carrers no són grups violents, són els vostres fills, filles, nets, nebots, que han perdut la por i es defensen de la violència policial. Són allà demanant un futur digne. Parleu-hi i veureu», va expressar. Segons els Mossos, la xifra de detinguts pels aldarulls dels darrers dies és de 36 persones.