El consum elèctric ha caigut un 10,11% respecte aquest dijous amb motiu de la vaga general d'aquest divendres, tal i com ha informat el conseller de Treball, Chakir El Homrani. El Homrani ha explicat que aquesta baixada està a l'entorn de la que es va registrar el 2010 amb motiu de la vaga general contra la reforma laboral i la del 3 d'octubre del 2017. Segons dades de Treball, el seguiment de la vaga ha estat d'entre el 60 i el 80% al comerç, el 90% a les universitats, el 43% a l'ensenyament públic, el 30,39% a la funció pública, el 26,3% a l'Institut Català de la Salut i del 36% al metro. El conseller ha apuntat que les vagues són "diferents a les dels 80" i que hi ha gent "no comunica que fa vaga i s'agafa dies d'assumptes propis".

El seguiment ha estat d'un 9,75% als autobusos, d'un 13,12% als Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), d'un 0,94% a Renfe i d'un 10% al TRAM. Pel que fa als passatgers, el metro ha registrat la meitat d'usuaris que en un dia feiner normal, mentre que als FGC i al TRAM la davallada ha estat del 50,6% i el 40%, respectivament. Renfe no ha facilitat dades sobre els passatgers.

Pel que fa l'ensenyament privat, un 26% dels treballadors han secundat la vaga, xifra que ha pujat fins al 35% en el concertat. En la sanitat, el 19,60% dels treballadors de la concertada han fet vaga i un 5,40% de la privada.

El conseller ha explicat també que no s'han registrat incidències als centres de treball ni la inspecció de treball ha rebut cap denúncia. D'altra banda, el departament espera disposar de dades sobre el seguiment a les indústries al llarg del dia, així com fer la comparativa general del seguiment respecte a anteriors convocatòries.

Vagues diferents

El Homrani ha apuntat que aquestes dades recullen només les persones que comuniquen que volen fer vaga i, per tant, se'ls descompta el dia de feina. Ha explicat per exemple que un tancament patronal "no es considera vaga" però també ha volgut destacar que les vagues cada cop mostren més "situacions diverses".

En aquest sentit, ha apuntat que "cada cop passa més" que hi hagi qui no vagi a treballar però que ho faci perquè aquell dia agafa "dies d'assumptes propis o de vacances". "No és estrictament fer vaga però ajuda a entendre perquè hi ha un 50% menys d'usuaris a metro o ferrocarril i les dades energètiques", ha declarat.

Sobre la diferència en el seguiment amb el 3-O entre els funcionaris públics, que la Generalitat va xifrar entorn el 95% llavors, El Homrani ha assegurat que el canvi s'entén "per la decisió de cada treballador" i ha afirmat que es "confonen" elements perquè el 3-O no només hi va haver una vaga convocada sinó també aturades diverses en el marc de l'aturada de país. "És un altre context", ha declarat.