Ambaixades i diplomàtics espanyols es van mobilitzar per defensar la legalitat espanyola i la independència judicial davant les crítiques que l'independentisme ha presentat internacionalment contra la sentència del Tribunal Suprem que condemna els líders del procés.

Entre d'altres, l'ambaixador d'Espanya a Irlanda, Ildefonso Castro, va escriure una carta al diari The Irish Times, un dels quals ha publicat un article del conseller català d'Acció Exterior, Alfred Bosch per respondre allò que qualifica «d'imprecisions i desinformació».

Castro recalca que cap dels condemnats ho ha estat «per les seves idees sinó per delictes tipificats en la llei», incloent-hi l'aprovació de lleis que derogaven la Constitució a Catalunya, «privant els catalans dels seus drets», i la desobediència de sentències del Tribunal Constitucional.

L'ambaixador també defensa que la Constitució espanyola consagra la sobirania nacional i la integritat territorial i que això no és «una extravagància» del sistema espanyol, sinó una cosa que hi és present en moltes Constitucions europees.

A més, subratlla que «no hi ha democràcia fora de la llei» i que la sentència posa fi a un judici que «ha estat un exemple de transparència, precisió i obertura». A més, diu, «es confirma la derrota d'un moviment unilateral i il·legal que no ha aconseguit guanyar suport intern ni reconeixement internacional» i la via a continuar endavant només pot arribar «del diàleg dins del marc legal», en particular de la Constitució.

Paral·lelament, el Ministeri britànic d'Exteriors, el Departament d'Estat nord-americà i diverses ambaixades i consolats estrangers van emetre avisos destinats als seus turistes perquè tinguin precaució davant les manifestacions convocades en diverses parts de Catalunya, i en particular a Barcelona, ciutat que va rebre el 2018 un total de 12 milions de visitants internacionals.