El president de la Generalitat, Quim Torra, va comparèixer al Palau de la Generalitat després de conèixer la sentència de l'1-O. El cap del Govern va llegir una declaració institucional des de la Galeria Gòtica a les 12 del migdia i va reclamar una reunió «urgent» amb el rei Felip VI i el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, per tractar la «greu crisi oberta» després de la sentència del Suprem, que va qualificar «d'injusta i antidemocràtica». El cap del Govern català també va anunciar una reunió extraordinària del Consell Executiu per aquest dimarts.

«Catalunya viu una hora greu», va començar Torra, que va destacar que els condemnats van actuar «sempre» amb sentit «escrupolosament democràtic i absolutament pacífic». El president va asseverar que el Govern rebutja les sentències per «injustes i antidemocràtiques», per formar part d'un «judici polític» i d'una «causa general» contra el dret a l'autodeterminació de Catalunya i l'independentisme: «Més que mai ens sentim fraternalment solidaris amb els condemnats pel Tribunal Suprem». El president català va valorar que al judici «s'han inventat fets i construït un relat fals» per poder cometre «un acte de venjança i no pas de justícia». «Som davant d'un Estat incapaç d'assumir tota la democràcia que un Estat modern ha de saber assumir». En aquest sentit, Torra va subratllar que l'acusació i la sentència dictada són «extensives» a milions de catalans.

Els membres de l'Executiu català van exigir la fi de la «repressió» i la llibertat dels «presos polítics i exiliats», inclosa l'amnistia com a «punt final» per a totes les persones «represaliades». Torra també va apel·lar a la paraula, el vot i la llibertat com a solució als conflictes, i va reiterar que l'amenaça, la presó i el càstig no són la solució de «res»: «L'ús del Codi Penal contra la voluntat popular és una herència de la dictadura, no pas un tret propi de la democràcia», va afegir.

«La negativa de l'Estat a iniciar un diàleg per a una solució democràtica del conflicte polític no ens aturarà en la determinació de construir un estat independent per al nostre país», va explicar Torra, que va reiterar el compromís del Govern d'avançar cap al camí de la República «sense excuses».

Rufián, diana de crítiques

El diputat d'Esquerra Republicana (ERC), Gabriel Rufián, va respondre a la sentència a través d'un missatge de Twitter on va manifestar que «l'Estat ha dictat avui la seva sentència i el 10/11 Catalunya dictarà la seva», en al·lusió a les eleccions generals que se celebraran el pròxim 10 de novembre. El missatge no va ser gaire ben rebut en alguns sectors de l'independentisme que van aclaparar amb més de 1.800 missatges el tuit de Rufián. La gran majoria de respostes criticaven que el republicà fes referències electoralistes el mateix dia que es donava a conèixer la sentència. Entre els anònims, el dirigent va rebre comentaris com ara: «No és moment de fer electoralisme. No tot s'hi val per guanyar vots» o «nosaltres al carrer i tu de campanya electoral, quins nassos!». Davant les crítiques el republicà es va excusar assegurant que les «urnes han de ser la resposta».