El món municipal ha reaccionar a la sentència condemnatòria del Suprem suspenent l'activitat institucional i serveis o organitzant concentracions i plens extraordinaris. Per exemple, l'activitat es va aturar ahir en ajuntaments com el de Figueres -que també va despenjar la bandera espanyola del balcó, igual que la resta, i hi va penjar una senyera de grans dimensions-, Girona, Palamós, Calonge, Santa Pau, Besalú, Celrà, Cassà, Santa Coloma de Farners, Caldes de Malavella o Tossa de Mar. A més, a Llagostera van tancar totes les dependències municipals i a Cassà o Riudellots de la Selva van suspendre els serveis habituals.

Un degoteig de plens per aprovar mocions contràries a la sentència i demanar l'amnistia dels condemnats recorre els municipis gironins. Algunes sessions es van celebrar a Banyoles, Porqueres, Vidreres, Riudellots, Caldes, Ripoll, Olot o Besalú; mentre que se'n faran avui a la Diputació i a Sarrià de Ter, Salt, Llagostera, Figueres, Torroella de Montgrí o la Jonquera; i demà, a Calonge i Sant Antoni o al Consell comarcal del Pla de l'Estany.

Diversos sectors socials i professionals també van manifestar el rebuig a la resolució. La plataforma Girona Acull va donar suport a les mobilitzacions, la Coordinadora d'ONG de Girona i comarques va emetre un comunicat defensant «els drets humans per a tots i totes i les llibertats», el Col·legi de Treball Social va apel·lar al diàleg i a «resoldre el conflicte polític preservant els drets civils», igual que els Moviments de Renovació Pedagògica de Girona, i també es van produir altres respostes, com el tancament de portes del Museu del Joguet de Catalunya de Figueres.