El jutge Pablo Llarena va activar, ahir, l'euroordre de detenció contra l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. Pocs instants després de conèixer oficialment la sentència del Tribunal Suprem (TS) envers els líders del procés, Llarena, l'instructor de la causa que ha jutjat els líders del procés, va reactivar les ordres internacional i europees de detenció contra Puigdemont per sedició i malversació de cabals públics. L'euroordre només s'ha emès per a l'exlíder de la Generalitat.

Llarena sosté que la sentència reforça la «significativa proximitat entre l'aportació concreta de Junqueras i el processat en rebel·lia Carles Puigdemont». Per això, el magistrat creu que els indicis de criminalitat que apuntava la instrucció i la interlocutòria de processament en relació amb l'expresident «no només persisteixen, sinó que compten amb una sentència que opera com a element de reforç».

La resposta de Puigdemont

Després de conèixer la sentència del TS contra els líders independentistes per l'1-O i acompanyat per la delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, i pels exconsellers Toni Comín i Lluis Puig, Puigdemont va titllar «d'injustes i inhumanes» les condemnes i va defensar que «posar urnes no serà mai cap acte delictiu»: «Apoderem-nos. Ajuntem-nos. Prenguem la iniciativa. Mobilitzem-nos sense defallir i sense por. Res no els espanta més que la voluntat popular ».

A més, l'expresident va carregar contra una Unió Europea que «calla» davant la situació política a Catalunya i el va acusar de «ballar al so» de l'Estat. «Mantinguem-nos ferms. Ara que sabem que l'Estat ni dialoga ni fa justícia, tornem a demostrar al món que hi ha una via catalana que reforça tot allò que és amenaçat per l'autoritarisme», va remarcar Puigdemont en una compareixença a la delegació catalana del Govern davant la UE.

D'altra banda, Puigdemont col·laborarà amb la Justícia belga i no s'amagarà si és convocat quan les autoritats del país rebin l'euroordre emesa pel TS, segons el seu advocat a Bèlgica, Paul Bekaert. «Parlarem amb el fiscal i el meu client, si és convocat a anar davant el jutge, no s'amagarà. Col·laborarà amb la Justícia belga. Confia en la Justícia belga, aquesta és la raó per la qual és a Brussel·les», va afirmar Bekaert.

L'advocat, que no va voler anticipar quan els comunicaria la Fiscalia l'arribada de l'euroordre, va respondre a la premsa per reaccionar a la sentència del Suprem que condemna a presó els líders del procés. Quan l'euroordre arribi a la Fiscalia belga, aquesta encomanarà el cas a un tribunal que haurà de decidir si lliuren Puigdemont a les autoritats espanyoles. Per això és imprescindible que els delictes pels quals se'l persegueix siguin també accions penades per la legislació belga, la qual cosa en termes jurídics es coneix com a doble incriminació, al mateix temps que el jutge ha de valorar si hi ha perill de vulneració dels drets del detingut si es produeix el seu lliurament, va explicar Bekaert.

La falta de doble incriminació ha estat una de les preocupacions de la Justícia espanyola sobre les possibilitats que Bèlgica no lliuri els polítics independentistes fugits al país des de l'inici dels procediments judicials. Encara quan el tribunal decideixi el lliurament de Puigdemont, pot ser recorregut davant un tribunal d'apel·lació. Preguntat sobre si és més optimista sobre les possibilitats del seu client que en les ocasions anteriors, Bekaert va afirmar que «en aquesta mena de casos mai saps quin serà el resultat».