El magistrat de la Sala II del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat una nova euroordre contra Carles Puigdemont

El magistrat ha dictat avui una interlocutòria, després de notificar la sentència de la causa del Procés. En concret s'emet una ordre europea i internacional de detenció i lliurament de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont pels delictes de sedició i malversació de cabals públics, acordant la seva recerca i ingrés a la presó.

El jutge instructor de la causa ha considerat plenament justificada la petició en aquest sentit que ha estat cursada per escrit per la Fiscalia.

L'acte recorda que si la sola imputació va ser propiciatòria de la fugida d'alguns dels presumptes responsables i justificaria per si mateixa l'ordre de detenció europea, les condemnes pronunciades contra els encausats no evadits propicia el risc que a partir d'ara els pròfugs busquin reforçar la seva fugida refugiant-se en països que no formen part de la Unió Europea i, per tant, que no hagin assumit el compromís de cooperació que regeix a la Unió, segons informa el Tribunal Suprem.

En aquest sentit, Llarena destaca que a la UE regeix el principi de confiança en el funcionament dels jutges i tribunals d'altres països -principi lliurement assumit pels Estats membres-, i es compta amb un procediment judicial simplificat i transfronterer que facilita el lliurament dels presumptes delinqüents que s'estableixin en el territori d'un Estat membre diferent d'aquell en el que van cometre el delicte, o diferent d'aquell al qual acudeixen a perpetrar les seves accions delictives.

El govern espanyol aplaudeix la decisió

El govern espanyol ha aplaudit aquest dilluns la decisió del jute del Tribunal Suprem Pablo Llarena de reactivar l’euroordre contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Segons fonts de La Moncloa, els sembla una decisió “oportuna i justa”.

“El govern [espanyol] ha treballat intensament per facilitar la reactivació de l’euroordre”, asseguren, i “ha posat a disposició del jutge Llarena a l’Advocacia de l’Estat i el ministeri Fiscal”. Segons La Moncloa, es tracta de fer efectiu “el principi d’igualtat” perquè “pel mateix motiu que uns han estat condemnats, altres estan fugits”, i “l’euroordre té com a objectiu que estiguin tan aviat com sigui possible davant de l’Estat Dret”,