La deserció d'estudiants als centres gironins es va repetir a tot el territori, majoritàriament entre l'alumnat de Batxillerat i cicles formatius dels instituts. En dos dels més grans de Girona, Montilivi i Jaume Vicens Vives, el 80% de l'alumnat de postobligatòria va abandonar les classes.

Al Vives, els joves van demanar permís per reunir-se a l'hora del pati amb l'acord de tornar a classe però, segons va explicar el cap d'estudis, Jordi Coll, el gruix de Batxillerat va marxar i un grup de 3r i 4t d'ESO (sense permís per sortir) van saltar la tanca del centre, mentre que d'altres van sortir per una porta. L'institut va notificar la situació al Departament d'Educació. D'altra banda, diverses famílies van acudir a buscar fills dels últims cursos d'ESO, igual que al Montilivi, on el director, Rubén Pino, va concretar que prop de la meitat d'aquest alumnat va marxar amb els pares. Pino va dir que famílies de fora de Girona van trucar preocupades per si els talls d'infraestructures complicarien la tornada a casa.

En major o menor mesura, la situació va ser comuna arreu, com a l'institut de Torroella de Montgrí, on també van marxar la majoria d'estudiants de Batxillerat i FP. Molts pares van decidir fer el mateix amb infants de Primària, com ara a l'escola Terraprims, de Camallera.

Educació no va recollir incidències ni absències perquè no s'havia notificat cap vaga, mentre que el Sindicat d'Estudiants sí que n'ha convocat per demà, dijous i divendres, amb vaga general aquest últim dia; una crida que el SEPC subscriu per al 17 i 18.

Les classes de la Universitat de Girona també es van buidar de manera espontània. Totes les universitats públiques van expressar «indignació per la situació que es viu a Catalunya» i van apel·lar al diàleg per trobar una sortida «democràtica i pacífica».