El Tribunal Constitucional (TC) va suspendre, ahir, diversos aspectes d'una resolució del Parlament del juliol passat en la que ratifica el dret d'autodeterminació de Catalunya i va advertir el president de la cambra catalana, Roger Torrent, de les conseqüències penals si ignora o eludeix aquesta suspensió.

En tres providències, el ple del TC admet a tràmit per unanimitat els incidents d'execució presentats pel Govern espanyol, que suspenen determinats incisos de la resolució aprovada pel Parlament el passat 25 de juliol: la reafirmació de la reprovació del rei, la confirmació de l'objectiu de la independència i la d'exercir el dret d'autodeterminació.

I demana notificar personalment aquesta decisió a Roger Torrent i als membres de la Mesa de la cambra catalana, a qui «s'adverteix de la seva obligació d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les eventuals responsabilitats, inclosa el penal, en les que poguessin incórrer». També s'adverteix Torrent, els membres de la Mesa, i el secretari general del Parlament del «seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directament o indirectament suposi ignorar o eludir» la sentència del Tribunal Constitucional 259/2015.

Aquesta sentència, del 2 de desembre del 2015, va declarar la nul·litat i inconstitucionalitat de la resolució del Parlament català, del 9 de novembre del mateix any, «sobre l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre».

Així mateix, el TC avisa els integrants de l'òrgan de govern del Parlament de la seva obligació «d'abstenir-se de realitzar» qualsevol actuació per acomplir els incisos de la resolució del passat 25 de juliol impugnats pel Govern espanyol. El Govern va acordar divendres passat en Consell de Ministres presentar els incidents d'execució contra la resolució del Parlament per considerar que contravenen la sentència del Constitucional del 2 de desembre del 2015 i va sol·licitar, a més, l'advertiment a Torrent i els membres de la Mesa. El Parlament tindrà ara un termini de deu dies per formular les al·legacions que estimi convenient a la petició de declaració de nul·litat de la citada resolució. La notificació al president del Parlament, Roger Torrent, i a la resta de membres de la Mesa, d'aquests «incidents d'execució» va arribar ahir a la tarda a la cambra legislativa catalana mentre té lloc el segon dia de ple ordinari.

Notificació als partits

El secretari judicial del TSJC es va personar a primera hora de la tarda d'ahir amb l'escrit del TC perquè els membres de la Mesa el signessin, i així ho van fer en primer lloc els representants de Cs -Joan García i Laura Vilchez -i del PSC -David Pérez-.

Posteriorment, van signar també la notificació els dos representants d'ERC, el president Roger Torrent i Adriana Delgado. Els dos membres de la Mesa del Parlament de JxCat, el vicepresident Josep Costa i el secretari Eusebi Campdepadrós, van evitar recollir la notificació del Tribunal Constitucional que se'ls ha lliurat per avisar-los de les conseqüències penals de desobeir les seves resolucions. Torrent va defensar que s'ha de vetllar per la llibertat d'expressió a la Cambra catalana i va exigir al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que faci propostes polítiques i democràtiques, perquè «cap tribunal resoldrà el conflicte».