El president de la Generalitat, Quim Torra, va respondre ahir a Pedro Sánchez que l'única violència que hi va haver a Catalunya és la de la policia l'1-O i que mai «s'ha condemnat». Segons Torra, el moviment independentista sempre «ha rebutjat la violència». «Intenten construir un relat fals a qualsevol preu i no podem condemnar el que no existeix», va assegurar.

Des de Bèlgica, Carles Puigdemont també va insistir en el fet que es tracta d'un «moviment pacífic». A més, adreçant-se directament a Sánchez, va assegurar que l'executiu català no té ni tindrà mai «cap senyor d'una banda armada». «El que han fet és empresonar persones per organitzar un referèndum i això, a casa meva, és defensar la democràcia, no és violència, és heroïcitat».

Des del pla de Lledoners, en l'acte de Junts per Catalunya d'ahir, Torra va assegurar que «hem rebutjat sempre la violència». «Intenten construir un relat fals a qualsevol preu i no poden condemnar el que no existeix, no som violents sinó tossudament alçats», va dir entre aplaudiments.

Un dia abans de la commemoració de l'1-O, el president ha retret a Sánchez que mai es va condemnar aquella violència. «Nosaltres no tenim cap problema en condemnar la violència», va assegurar, tot apuntant, però, que «no caurem en el marc on es volen dur, desviar l'atenció dies abans de la sentència».

El president va definir l'independentisme com un «moviment alegre» i va fer una crida a no caure «en provocacions». «Ens volen dèbils, espantats i dividits», va dir, tot fent una crida a «no tenir por, mantenir la serenitat i fermesa perquè som al costat correcte de la història». A parer seu, es tracta de «radicalitat democràtica, de l'exercici dels drets humans i de la llibertat d'expressió». I en aquesta línia, fent referència al procés contra ell per no haver retirat la pancarta dels presos en els darrers comicis, va assegurar que «si m'han de caure mesos d'inhabilitació, la mantindré».

Des de Bèlgica, Carles Puigdemont es va voler adreçar directament a Pedro Sánchez, a qui li va recordar que Catalunya havia patit amb el terrorisme i lamentava que es «banalitzés» amb el terrorisme. «El Govern català no té ni tindrà mai cap senyor d'una banda armada, ni cap conseller condemnat per segrestar persones», va sentenciar. Puigdemont va denunciar que s'estigui intentant «criminalitzar» l'independentisme i va recordar que després de les càrregues de l'1-O es va actuar «pacíficament». «Som gent de pau», va assegurar, tot apel·lant que les úniques armes seran «les paperetes i les urnes».