El debat de política general al Parlament va finalitzar amb una bronca sonada entre diputats independentistes i la bancada de Ciutadans, que va acabar amb l'expulsió del líder parlamentari de la formació taronja, Carlos Carrizosa, i la convocatòria urgent de la Junta de Portaveus. Enmig de l'encreuament de retrets, el president, Quim Torra, i alguns diputats independentistes van posar-se a cridar «llibertat». La Cambra va aprovar una resolució proposada per la CUP que defensa «la legitimitat de la desobediència civil», i una altra a favor de la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya, acords que la Moncloa estudia per, si cal, «impugnar i actuar jurídicament».

En les votacions, la tensió va créixer: primer van ser els quatre diputats de la CUP els que van abandonar l'hemicicle del Parlament, en protesta per la presó incondicional decretada per als set membres dels Comitès de Defensa de la República (CDRs) detinguts dilluns. En acabar les votacions, Gemma Geis (JxCat) i Sergi Sabrià (ERC) van sol·licitar, com havia proposat la CUP, la celebració d'una reunió de la Junta de Portaveus per abordar una resposta a la decisió del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón de decretar presó preventiva per a aquests set membres dels CDRs, a qui la Fiscalia acusa d'ultimar accions terroristes amb vista al pròxim aniversari de l'1-O.

Tot seguit, diputats de JxCat i ERC, alguns d'ells a peu dret, van llançar crits de «llibertat» -entre ells, el president de la Generalitat, Quim Torra, al costat d'un vicepresident del Govern, Pere Aragonès, més moderat-, cosa que va generar una bronca amb la bancada de l'oposició, especialment amb el grup de Ciutadans, el president del qual, Carlos Carrizosa, va manifestar la seva «immensa vergonya» per aquestes mostres de suport als empresonats i ha dit sentir-se «amenaçat per aquells que donen suport al terrorisme». En les propostes aprovades per la Cambra es reconeix «la legitimitat de la desobediència civil i institucional com a instruments en defensa d'aquells drets civils, polítics i socials que puguin ser lesionats» i es demana la retirada de la Guàrdia Civil amb els vots de JxCat, ERC i la CUP. Aquests partits afirmen que el cos ha actuat com una policia de caràcter polític.