El govern espanyol ha aturat el projecte de Corredor 5G del Mediterrani impulsat per la Generalitat i Occitània, segons ha explicat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, a Catalunya Ràdio. El conseller ha dit que el Ministeri d'Afers Exteriors va trucar a la Comissió Europea (CE) i va "bloquejar" la signatura de l'acord que s'havia de celebrar a Bucarest al juny.

"Ni mengen ni ens deixen menjar", ha dit Puigneró, que ha lamentat que el ministeri de Josep Borrell està "obsessionat" amb Catalunya. Segons un informe del ministeri avançat per Catalunya Ràdio, el document que s'havia de signar no s'adequava al llenguatge jurídic i proposa modificacions com parlar de Catalunya com a regió o part signant i no com a país i que no es parli de ministeri ni de ministre sinó de departament i cap de departament.

En la carta, que data del 9 de setembre, l'Estat lamenta que en el projecte no es fessin referències al regne d'Espanya i demana que s'eliminin les expressions "país" o "part" per parlar de Catalunya. L'informe firmat pel ministeri d'Afers Exteriors defensa que Catalunya no és competent per impulsar una iniciativa com el corredor 5G.

En la mateixa entrevista, Puigneró ha remarcat que han detectat un "tracte molt diferent" per part del ministeri d'Economia i Empresa encapçalat per Nadia Calviño i el d'Exteriors, amb Josep Borrell. Segons el conseller, la secretaria d'Estat per l'Avenç Digital no s'ha oposat al corredor 5G i la negativa del govern espanyol s'explica per les "obsessions" del ministre d'Afers Exteriors.

A més, el conseller de Polítiques Digitals ha afirmat que la Generalitat "no posarà en perill un projecte" que pot implicar la creació de "molts llocs de treball". Tot i que ha assegurat que encara estan estudiant els passos a seguir, Puigneró ha promès que prendrien "les mesures pertinents" perquè el consorci d'empreses i centres tecnològics es constitueixi i pugui optar a fons europeus per començar a fer proves pilot. "El govern de Catalunya no serà el problema", ha reiterat.

El corredor 5G s'havia d'oficialitzar al juny a Bucarest (Romania) en un acte amb Puigneró, el vicepresident d'Occitània i alts càrrecs de la Comissió Europea. Segons ha explicat el conseller, Borrell va pressionar a la Comissió Europea perquè suspengués l'acte. "Ni mengen ni ens deixen menjar", s'ha queixat Puigneró.