Els exconsellers d'ERC Josep Huguet i Anna Simó han expressat que no assistiran a la manifestació de la Diada de l'ANC. La decisió, que han publicat a Twitter, ve després que l'entitat hagi optat per no convidar representants polítics a l'espai reservat per a personalitats a la concentració, després de les discrepàncies entre partits independentistes en les darreres setmanes. En el seu tuit, Huguet apunta que no pensa anar a una manifestació que "una colla d'exaltats vol convertir en un aquelarre purificador contra els traïdors". "O bé abans de l'11-S aquesta música antipartits i especialment antiERC s'atura, o bon vent", avisa l'exconseller. Com a resposta a aquesta piulada, Simó assegura que "fa dies" que ha pres la mateixa decisió.

En declaracions a Rac1, Huguet ha justificat la seva no assistència perquè creu que es podrien repetir els 'escraches': "Anar a una manifestació en què una part minoritària es dedica a xiular i a insultar una altra part de gent que és independentista no és agradable". A més, ha criticat que l'ANC "no ha barrat el pas" a aquest tipus de clima en l'espai independentista. "No és el tema dels VIPS, és lògic que no n'hi hagi", ha assenyalat.

L'exconseller republicà també ha criticat la insistència en les crides a la unitat en cites electorals. "Estan fetes esbiaixadament a favor d'una de les opcions", ha opinat Huguet. D'altra banda, ha dit que per a negociar amb l'Estat "no n'hi ha prou amb tenir més vots, que és el que diu la direcció d'ERC", però ha assenyalat que "tampoc és cert que anant tots junts o fent accions simbòliques des de l'exterior ho tindrem tot solucionat".

La decisió de l'ANC ve després que s'hagin exemplificat les discrepàncies estratègiques entre les diverses formacions independentistes, com en el cas del pacte a la Diputació de Barcelona i altres ajuntaments. Aquest acte de la Diada serà, doncs, el primer dels que ha organitzat l'ANC on els polítics no tinguin reservat un espai preferent. Sí que seran a la zona de convidats, però, els representants del món municipal, ja que l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) és col·laboradora de l'acte.