La Inspecció de Treball de la Generalitat ha donat la raó al sindicat CCOO que va denunciar Burger King per l'obligació que els dependents portessin corbata i les dependentes llaç i ha obert un procediment sancionador, segons l'informe consultat per Europa Press.

El sindicat va interposar la denúncia contra la cadena de restauració per «no respectar el dret a la imatge i dignitat» dels seus treballadors, va informar el sindicat ahir en un comunicat.

«Com a resultat de la inspecció s'ha constatat que determinades pràctiques empresarials emanades de les seves Normes Internes vulneren drets constitucionals dels treballadors, el dret a la pròpia imatge i el dret a la igualtat de tracte i no discriminació per raó de sexe, recollits en els articles de la Constitució», destaca l'informe.

Segons el text, «la imposició d'una roba de treball determinat per a homes i una altra per a dones suposa un tracte diferent en funció del sexe i per això en la mesura que consisteix a imposar una mesura restrictiva d'un dret fonamental s'ha de sotmetre al test de proporcionalitat».

I afegeix: «Partint d'aquest judici de proporcionalitat hem de concloure que la mesura empresarial no és idònia, ni necessària ni proporcional».

Queixes de CCOO

CCOO havia demanat en diferents ocasions a l'empresa que rectifiqués la normativa interna perquè «atemptava contra la dignitat dels seus treballadors», per la normativa de vestimenta imposada, al que l'empresa no va cedir per considerar-la una normativa «intocable». A causa de la negativa de l'empresa, CCOO va optar per interposar una denúncia respecte a la violació al dret a la pròpia imatge dels treballadors, que estan obligats, en el cas dels homes, a portar la barbes i bigotis rasurats. A més, el codi de vestimenta marca que les dones han de portar un llaç mentre que els homes una corbata, una cosa que el sindicat qualifica com a contrari al principi de no discriminació per raó de sexe, sense una «justificació objectiva».