El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Juli Gendrau, ha donat aquest divendres un "toc d'alerta" als conductors perquè augmentin les precaucions i no es distreguin a la carretera, sobretot després que en poc més d'una setmana hi hagi hagut set morts en accidents de trànsit, cinc dels quals els últims quatre dies, i tres d'aquests, motoristes. Per això, tot i les relativament bones dades que hi havia el 17 de juliol, quan Trànsit va fer balanç dels primers mesos de l'any, els "mals presagis" que preveien per la segona quinzena de juliol, s'estan complint.

De l'1 de gener al 15 de juliol havien mort a les carreteres catalanes 86 persones, un 16% menys que les 102 del mateix període de l'any passat. Però des d'aleshores ja hi ha set morts més, 93, també un 16% inferior al 2018. D'aquests morts, 29 eren motoristes, quatre més que en el mateix període del 2018 i deu més que el 2010. Justament, aquests dies s'ha fet un dispositiu específic de control i vigilància de les motos, que ha acabat amb 319 denúncies per part dels Mossos d'Esquadra.

Gendrau ha volgut posar l'èmfasi en el fet que bona part de les causes dels accidents morts va ser la distracció, com dilluns quan el conductor d'una ambulància es va distreure i va provocar un accident mortal per a un motorista; o un cotxe que dimarts a la nit es va accidentar, va saltar la mitjana de la C-17 a Mollet del Vallès i va envestir mortalment un motorista que anava en sentit contrari; o aquest dijous un turisme que va encalçar un camió parat a l'A-2 al Segrià per una retenció provocada per l'incendi d'un altre camió més endavant. Els altres dos morts aquests dies han estat per una sortida de via i una causa natural, ha explicat Gendrau.

Coincidint amb l'últim cap de setmana de juliol, Trànsit demana precaució en la sortida de vacances, uns 525.000 vehicles aquest cap de setmana marxaran de l'àrea metropolitana de Barcelona, un 2,6% més que l'any passat. Els caps de setmana concentren el 55% dels morts de tota la setmana. I l'estiu també implica festes majors, i Gendrau ha alertat del consum d'alcohol o no portar el cinturó cordat. Pels viatges més llargs, ha insistit en revisar l'estat del vehicle, la ruta i l'estat físic del conductor.