El Parlament va demanar al Govern català prendre mesures legals contra el Govern central «davant les violacions de drets humans que provoquen les seves polítiques migratòries mortíferes i qualsevol acció de bloqueig destinada a impedir a les embarcacions de rescat l'accés als ports de la Generalitat». JxCat i ERC van presentar dues mocions per separat, però d'idèntic contingut, i els punts que fan referència a portar el Govern de Sánchez als tribunals van tirar endavant amb els vots de JxCat, ERC, els comuns i la CUP; i els vots en contra de Cs, el PSC i el PP.

Un altre punt que va tirar endavant amb els mateixos suports -encara que el PP es va abstenir- considera «reprovable l'actuació del Govern de Pedro Sánchez davant aquesta catàstrofe humanitària, les conseqüències de la qual s'han agreujat amb l'incompliment de l'Estat de les quotes d'acolliment assignades per la UE i el bloqueig de les embarcacions de rescat». També demana la «dimissió immediata» del ministre de Foment, José Luís Ábalos, i del ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell.

En un altre punt que va ser aprovat, demanen al Govern que s'ofereixi a contribuir per crear un corredor humanitari per als desplaçats forçats.