Col·lectius feministes i de salut han impulsat una campanya per reclamar blindar a Catalunya un avortament universal i l'accés a l'atenció sanitària de menors, dones i embarassades d'origen estranger, després de constatar «buits legals i obstacles administratius» que troben els no residents en accedir-hi.

En un comunicat conjunt, han explicat que han constituït una Mesa de treball sobre l'accés a l'atenció sanitària d'aquestes persones en complir-se dos anys de l'aprovació de la llei catalana d'universalització de l'assistència sanitària.

Les entitats, que han constatat «una falta d'informació del personal administratiu i sanitari que informen els usuaris», han reclamat recursos a la Conselleria de Salut de la Generalitat i el Servei Català de la Salut (CatSalut) per formar-los i donar instruccions clares que no es cobraran les urgències, si les persones ateses signen una declaració sobre la seva falta de recursos.

Reclamen que aquest nou decret «estableixi les condicions per a una atenció sanitària universal, de qualitat i sostenible sobre la base d'una gestió eficient, eficaç i transparent», i que garanteixi l'atenció de menors i de totes les persones durant l'embaràs, el part, el postpart i la interrupció voluntària de l'embaràs, encara que no estiguin empadronades.

«La falta d'accés a l'assistència sanitària de la població migrada i refugiada és racisme institucional. És imprescindible que els sistemes de salut superin les barreres culturals i lingüístiques i es realitzi un abordatge multidisciplinari intercultural», han reclamat.