El Parlament constituirà una comissió d'investigació sobre l'1-O amb l'objectiu d'analitzar la «repressió» de l'Estat i la «vulneració dels drets fonamentals».

Es tracta d'una iniciativa impulsada per la CUP i que es registrarà en els propers dies de manera conjunta amb JxCat, ERC i comuns.

Per tant, la iniciativa tirarà endavant amb tota seguretat. Segons informa la CUP en un comunicat, els continguts bàsics de la comissió d'investigació haurien de ser la documentació de la «violència institucional», determinar-ne els responsables polítics i administratius, així com estudiar els «danys» i les seves conseqüències.

Segons el reglament del Parlament, una comissió d'investigació s'ha de crear quan és demanada per una tercera part dels diputats o tres grups parlamentaris. En cas que ho demanessin dos grups o una cinquena part dels diputats, la proposta s'hauria de sotmetre a la votació del ple del Parlament català.

El síndic i el 155

El síndic de greuges ha criticat aquest divendres la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, que la considerava necessària per evitar «la fallida de l'Estat», perquè «no reflecteix el procediment garantista per a les comunitats autònomes».

Segons el defensor del poble català, la sentència del TC «acull la interpretació més expansiva de les mesures que l'Estat pot adoptar en aplicació de l'article 155», atès que «accepta que les mesures necessàries derivades de la seva posada en marxa poden ser totes i de qualsevol naturalesa».