La patronal Foment del Treball va presentar ahir una denúncia davant l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) contra l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per la seva pàgina web i per promoure el consum en empreses afins a l'independentisme, en considerar-la una «conducta anticompetitiva prohibida».

A més, la patronal va interposar una petició de mesures cautelars davant el jutjat mercantil, prèvia a la presentació d'una demanda per competència deslleial, perquè l'ANC cessi de manera immediata aquesta activitat, elimini la web Consum estratègic i deixi de fer declaracions públiques que incitin al boicot de determinades empreses.

Foment confia que l'adopció de mesures cautelars permetrà restablir «sense dilacions el normal funcionament» del mercat a Catalunya, «afectat des de fa mesos pels actes contraris a la lliure competència que realitza reiteradament i es proposa seguir realitzant l'ANC».

En la seva denúncia, Foment planteja que l'estratègia de l'ANC de crear un registre d'empreses favorables a la independència i «compromeses amb l'economia de Catalunya» és una conducta anticompetitiva prohibida, ja que «és contrària a la bona fe, falseja la lliure competència al mercat i afecta l'interès públic».

«La il·legalitat de la conducta de l'ANC es manifesta per la gravetat, notorietat i importància qualitativa i quantitativa de les seves conseqüències reals i potencials per a la competència al mercat», sosté l'entitat que presideix Josep Sánchez Llibre.

Segons recorda Foment, l'ANC va iniciar el novembre del 2018 una campanya denominada Consum estratègic amb l'objectiu que particulars i empreses rescindissin els seus contractes de serveis amb les companyies que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya a favor d'altres firmes compromeses amb la causa independentista.

Telefonia, electricitat i gas

La campanya «sembla que ha estat un èxit», assenyala Foment en la denúncia interposada davant Competència, ja que des de finals del 2018 s'han registrat 148.000 canvis de contractes, sobretot de serveis de telefonia, electricitat, gas, assegurances i banca, segons dades de l'ANC.

Al juny del 2019 es va iniciar la segona fase de la campanya amb l'activació d'una pàgina web en la qual poden trobar-se empreses «compromeses» amb l'economia de Catalunya i la «construcció de la República catalana».

Segons l'opinió de Foment, l'ANC «ha organitzat i desenvolupat una estratègia perfectament estudiada i feta pública amb l'objectiu de boicotejar determinades empreses fins a la seva expulsió del mercat i potenciar aquelles afins a les seves idees polítiques».

La conducta de l'ANC, afegeix Foment, pot ser considerada anticompetitiva, atès que és «objectivament contrària a les exigències de bona fe», «falseja la lliure competència al mercat» i «afecta l'interès públic».

«La il·licitud de la conducta de l'ANC és manifesta per la gravetat, notorietat i importància qualitativa i quantitativa de les seves conseqüències reals i potencials per a la competència al mercat», subratlla en el seu escrit la patronal.

L'ANC es defensa

Per la seva banda, el membre del Secretariat Nacional de l'ANC i impulsor de la campanya David Fernàndez va lamentar ahir que la patronal Foment del Treball hagi denunciat l'entitat independentista.

David Fernández va negar que aquesta campanya persegueixi un «boicot» a determinades empreses no afins amb el sobiranisme, i va assegurar que el que busca és donar informació a la ciutadania per promoure un consum responsable i de proximitat.