Les dues espeleòlogues de Barcelona i la de Castelló que havien quedat atrapades a la cova Cueto-Coventosa, a Cantàbria, van poder sortir a l'exterior, segons va informar ahir el 112 d'aquesta comunitat autònoma.

Els equips de recerca les van trobar en bon estat de salut cap a les quatre de matinada, però presentaven un estat «d'esgotament total» després de més de 48 hores a la cova que va fer necessari que les ajudessin a sortir a un ritme molt lent. Les dones, que tenen entre 40 i 50 anys, coneixen la tècnica i tenen material, però era el primer cop que feien aquesta travessa. Per la dificultat tècnica de la cova i la seva longitud, es triga més a fer el recorregut del que marquen les guies d'experts, que poden tardar entre 12 i 18 hores a fer tot el trajecte. En veure que no sortien, es van activar dos grups de recerca, que van entrar pels dos extrems de la cova a la una de la matinada. El de Coventosa va sortir sense trobar les dones. Va ser el de Cueto, a la part de dalt, qui les va localitzar. De fet, Protecció Civil ja apuntava a mig matí que era una bona notícia que aquest segon equip encara no hagués sortit, la qual cosa podria indicar que haurien trobat les espeleòlogues i que les estarien ajudant a acabar la travessia fins a l'exterior.

En una atenció als mitjans, un dels membres de l'equip que va trobar les espeleòlogues, José Antonio Santander, igualment espeleòleg, va explicar que les van trobat a una mica més de la meitat de la travessa. «Es van desorientar i van decidir parar, van fer bé».

També va explicar que estaven en un lloc «segur i sec» i que duien els mitjans tècnics i la roba adequada, així com menjar i plans de la cova. Tot plegat per donar la idea que el grup, dues dones de Barcelona i una de Castelló, anava ben preparat, i que el problema que van tenir va ser la desorientació.