La Fiscalia demana un any i vuit mesos d'inhabilitació per al president de la Generalitat, Quim Torra, per un delicte de desobediència per desoir l'ordre de la Junta Electoral de retirar els llaços grocs dels edificis públics en la campanya de les municipals i les europees del 26 de maig passat.

En el seu escrit d'acusació, la Fiscalia demana a més al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que multi Torra amb 30.000 euros i que s'acordi la seva inhabilitació per a l'exercici de funcions de govern o de càrrec públic d'àmbit «local, autonòmic, estatal o europeu».

Aquesta inhabilitació, especifica la Fiscalia, comportaria la «privació definitiva» del càrrec públic que ocupés Torra, així com dels «honors que li siguin annexos», i la seva impossibilitat d'obtenir-lo durant el temps de la condemna.

En l'escrit presentat davant el TSJC, el ministeri públic acusa Torra «d'evidenciar el seu menyspreu» a acatar l'ordre que la Junta Electoral Central va dictar l'11 de març passat, arran d'una denúncia presentada per Ciutadans, perquè tragués els llaços i estelades dels edificis públics durant la campanya, elements que finalment va acabar retirant, ja fora de termini.

Segons manté la Fiscalia, la Junta ordenava a Torra suprimir de manera «immediata» el que no són sinó «símbols associats a una determinada filiació ideològica o política alineada amb els partits o organitzacions que propugnen la secessió» de Catalunya.

Malgrat la «claredat» de l'ordre i que havia de ser complerta «sense excusa si pretext» per ser ferm, afegeix la Fiscalia, Quim Torra «va decidir desatendre-la» i va presentar un escrit en el que demanava a la Junta que reconsiderés l'acord adoptat, al temps que, en una aparició pública a Tarragona, «va manifestar la seva negativa a retirar la simbologia al·ludida».

El 18 de març passat, sosté el ministeri públic, la Junta va adoptar un nou acord en el que reiterava el seu requeriment a que retirés els llaços, resolució que Torra va demanar suspendre al·legant la «suposada impossibilitat» de complir-la, «donada la multitud d'edificis de la Generalitat», segons el ministeri públic.

L'informe del Síndic

El president català va adduir també davant la Junta Electoral que estava a l'espera d'un informe del Síndic de Greuges sobre l'assumpte, encara que, recorda la Fiscalia, aquest dictamen «obrava en mans de l'acusat des de, almenys, el dia 15 de març» i recomanava atendre el requeriment d'eliminar els llaços. L'escrit del ministeri públic subratlla que Torra «va desatendre obertament» l'ordre de la Junta i, «evidenciant el seu menyspreu» a aquesta, va substituir la pancarta amb un llaç groc del balcó de la Generalitat «per una altra idèntica amb el llaç en color blanc». La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va afirmar ahir que és un «sense sentit» la qualificació de la fiscalia al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè considera que ell només va defensar «la llibertat d'expressió». Per la seva banda, Torra va reaccionar ahir a la petició d'inhabilitació per part de la Fiscalia amb una crida «a exercir i defensar cada dret negat», i va afegir: «Ho tornarem a fer».