El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha tornat a activar aquest dissabte al matí l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya. Dos dies després de desactivar-lo, una nova massa d'aire càlid ha agreujat la situació en relació a la pols en suspensió d'origen africà que està instal·lada al territori des del 24 de juny i que ara ha fet augmentar els nivells de partícules PM10.

Segons informa Territori, les previsions indiquen que l'estat atmosfèric es mantindrà estable, fet que dificultarà que els contaminants es puguin dispersar. L'avís preventiu, fase prèvia a un possible episodi ambiental, comporta informar la ciutadania perquè prioritzi el transport públic.

A més, els panells lluminosos de les principals carreteres indicaran que el nivell de contaminació és elevat i es notificarà a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos. També es recomanarà als municipis que aturin o redueixin les obres amb materials pulverulents.

Segons Territori, divendres es va superar el valor límit diari per a les partícules PM10 en dos punts de mesurament, Manresa i Juneda, i no es descarta que aquest dissabte torni a passar.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules -que no comporta restriccions de vehicles-, o bé desactivar l’avís preventiu.

Text