El Tribunal Constitucional va avalar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, impulsat pel Govern de Mariano Rajoy i aprovat pel Senat el 27 d'octubre del 2017, que va acabar amb la dissolució en bloc del Govern de Carles Puigdemont.

Es tracta de la primera vegada que el tribunal de garanties es pronuncia sobre una mesura inèdita a la qual el Senat va donar via lliure hores després que el Parlament aprovés la Declaració Unilateral d'Independència (DUI), en el preàmbul de la qual es va declarar un «Estat independent en forma de república», anul·lada pel TC als pocs dies.

I ho va fer per unanimitat dels seus dotze magistrats en dues sentències que es coneixeran durant els pròxims dies. En elles, el ple ha desestimat en la seva pràctica totalitat els recursos d'inconstitucionalitat que van presentar el Parlament de Catalunya i 50 diputats d'Units Podem-En Comú Podem-En Marea contra l'acord de la cambra alta.

Destitució del Govern

El pronunciament del TC suposa l'aval a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, pel qual l'Executiu central va destituir l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i a tots els membres del seu Govern, va limitar el Parlament i va assumir el comandament dels Mossos, entre altres mesures.

Segons les errades avançades pel TC, els jutges estimen parcialment el recurs que va presentar Podem al desembre del 2017 en relació amb les publicacions en els butlletins oficials.

En concret, anul·len la part de l'acord del Consell de Ministres que privava d'efectes la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya o en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya de disposicions normatives o actes sense autorització del Govern o en contra del disposat per aquest.

En relació amb el recurs del Parlament de Catalunya, presentat el gener del 2018, el TC ha acordat inadmetre-ho parcialment en relació amb «totes les disposicions» que es van dictar «en desenvolupament o com a complement o addicció» de les mesures aprovades pel Senat.